Bezúdržbová domovní čistírna: Realita, nebo mýtus?

Publikováno: 23. 05. 2024 7 minut čtení
i-korenova-cistirna-odpadnich-vod-vyzaduje-urcitou-udrzbu,-napriklad-odvoz-kalu.jpg
Domovní čistička odpadních vod, o kterou se nemusíte žádným způsobem starat, zní ideálně. Opravdu ale takové zařízení existuje? Nebo je zcela bezúdržbová domovní ČOV pouhou reklamní hyperbolou? V článku si podrobně rozebereme, jak je to s údržbou domovní ČOV doopravdy.

V článku se dozvíte:

  • Jak funguje domovní čistírna odpadních vod

  • Je možné, aby byla domovní ČOV bezúdržbová?

  • Co obnáší údržba domovní ČOV

  • Jak na práci s kalem

  • Domovní ČOV, které jsou (skoro) bezúdržbové

  • Jak často je nutné ČOV odkalovat?

  • Co vyžadují zákonné revize

  • Co říká provozní řád

  • Jak vybrat tu nejlepší čistírnu odpadních vod

Jak funguje domovní čistírna odpadních vod

Abychom pochopili, jestli může být domovní čistírna odpadních vod skutečně bezúdržbová, je nutné nejprve pochopit princip jejího fungování. Nebojte, není to žádná věda.

Domovní ČOV pracuje na principu mechanicko-biologického přečištění odpadních vod. To znamená, že splašky z domácnosti se čistí jednat mechanicky (filtry, česle), jednak biologicky (pomocí mikroorganismů, které rozkládají znečištění).

Během čištění prochází odpadní voda v domovní čistírně několika čisticími cykly. Ty probíhají buď postupně v několika komorách (klasické domovní čističky), nebo v jedné komoře v rámci řízených sekvencí (technologie SBR).

schéma domovní ČOV

Aby mohly biologické procesy splašky efektivně přečistit, je nezbytně nutná přítomnost kalu. Kal je totiž živným prostředím mikroorganismů, bez nichž by čistička nefungovala. A je více než logické, že veškeré znečištění z vody, která pochází z toalet, koupelen a dřezů, nikam zázračně nezmizí – pouze se separuje od přečištěné vody.

A tak zatímco přečištěná voda na konci čisticího cyklu míří zpět do vodního koloběhu (ať už vypuštěním do povrchových vod, nebo vsakem), kal se postupně v čistírně shromažďuje jako vedlejší produkt čištění.

Tip: Přečtěte si, jak funguje domovní čistírna odpadních vod krok za krokem.

Je možné, aby byla domovní ČOV bezúdržbová?

Vzhledem k tomu, jak domovní čistírna odpadních vod funguje, je zřejmé, že minimálně jednou za čas je nutné nahromaděný kal z čistírny odstranit. To je hlavním důvodem faktu, že žádná domovní čistírna odpadních vod není zcela bezúdržbová.

Pokud bezúdržbová čistírna znamená, že čistírnu jednou zprovozníte a už se o ni nemusíte nikdy zajímat, pak takové zařízení na trhu neexistuje. Domovní čistírna odpadních vod vždy vyžaduje určitou údržbu, byť nemusí být nijak náročná.

Zajímají vás detaily o provozu ČOV? Sháníte projekt domácí čističky? Nebo byste rádi využili službu domovní ČOV na klíč? Úvodní nezávaznou a bezplatnou konzultaci u nás máte zdarma, tak se nezapomeňte ozvat. Stačí vyplnit kontaktní formulář.

Co obnáší údržba domovní ČOV

Domovní čistírna odpadních vody tedy vyžaduje jednou za čas vyřešení problému nahromaděného kalu.

Pravidelným odkalováním ovšem nároky na údržbu nekončí. Domovní čistírna odpadních vod je vodním dílem, což znamená, že její provoz musí dle zákona splňovat určité podmínky.

Jak na práci s kalem

Potřebu práce s kalem dokazují i provozní řády dvou oblíbených domovních ČOV na českém trhu, AT6 a Variocomp.

Provozní řád domovní ČOV Variocomp (ASIO)

Provozní řád Variocomp

Provozní řád domovní ČOV AT6 (ABPlast)

Provozní řád AT6

Jak je vidět z ukázek výše, provoz domovní čistírny od vás bude vyžadovat změřit jednou za čas objem kalu v čistírně. Domovní ČOV totiž nemůže správně fungovat, pokud má kalu příliš, ani pokud je kalu naopak málo.

Jakmile je kalu v čistírně nadbytek, bude nutné kal odstranit. V zásadě existují dvě možnosti, jak to udělat – buď objednat fekální vůz, nebo kal odstranit svépomocí prostřednictvím kalového čerpadla. Pokud však toužíte si práci s kalem maximálně zjednodušit, existují chytrá řešení v podobě čistíren Monocomp a Topas.

Domovní ČOV, které jsou (skoro) bezúdržbové

Někteří výrobci domovních čistíren se rozhodli uživatelům ČOV práci s kalem maximálně usnadnit. Konkrétně se jedná o značku ASIO a její čistírnu Monocomp a značku TopolWater s čistírnou Topas.

Monocomp usnadňuje práci s kalem pomocí jutových košů

Domovní čistírna odpadních vod Monocomp usnadňuje odkalování pomocí jutových košů, v nichž se kumuluje přebytečný kal. Díky tomuto praktickému řešení můžete jutový koš po naplnění jednoduše vyjmout a celý obsah kompostovat. Ani tak se však nedá mluvit o naprosto bezúdržbovém řešením. Na nutnost výměny jutových košů je třeba čas od času myslet a koše pravidelně dokupovat. Pokud výměnu košů zanedbáte, můžou se protrhnout (nezapomeňte, že jde o kompostovatelný materiál, který z principu není nezničitelný).

Jutový pytel Monocomp

Topas nabízí volitelný odvodňovací (kalový) box

Domovní čistírna odpadních vod Topas S a R řeší zjednodušené odkalování prostřednictvím (volitelného) příslušenství v podobě odvodňovacího boxu. Kal z čistírny se v boxu shromažďuje, vysychá a následně je možné jej jednoduše vyhodit na kompost.

Schéma odvodňovacího boxu Topas

Jak často je nutné ČOV odkalovat?

Pokud množství kalu pravidelně kontrolujete a kalové zkoušky vycházejí dobře, nemusíte pro odkalování volat fekální vůz a provoz čistíren Monocomp a Topas je tak značně zjednodušený. U ostatních typů domovních ČOV (u rodinných domů) se odkalování pomocí fekálního vozu doporučuje 1x až 2x ročně. Jak vidíte, rozhodně se nejedná o žádnou každodenní řeholi – ovšem nelze ani s klidným svědomím tvrdit, že domovní ČOV jsou zcela bezúdržbové.

Co vyžadují zákonné revize

Nezbytnost odkalování není jediným důvodem, proč bezúdržbová čistírna odpadních vod neexistuje. Druhou příčinu najdeme v české legislativě.

Donedávna bylo možné povolit domácí čističku buď klasickým vodoprávním řízením, nebo ohlášením. Mnoho majitelů ČOV se vydalo cestou ohlášení, které jim ukládalo pravidelnou revizi čistírny. Od července 2024 je však jedinou cestou, jak povolit domovní ČOV, klasické vodoprávní řízení.

Zákon v případě čistíren povolených vodoprávním řízením vyžaduje odebírat z čistírny 2x ročně vzorky přečištěné vody a nechat je vyhodnotit v akreditované laboratoři. Výsledky testování se posléze posílají na vodoprávní úřad.

Co říká provozní řád

Nároky na údržbu vámi vybrané domovní ČOV nejlépe zjistíte z provozního řádu nebo návodu k obsluze. Právě návody a pokyny stanovené výrobcem jsou nejlepším důkazem, že bezúdržbová čistička zkrátka neexistuje. Jen těžko najdete návod ve smyslu: „Tuto domovní čistírnu stačí zapnout a dále se o nic nestarat.“

Provozní řád domovní ČOV

Jak vybrat tu nejlepší čistírnu odpadních vod

Jestliže je pro vás usnadněná údržba vaší budoucí domácí čističky naprostou prioritou, doporučujeme vybírat takovou ČOV, která vám v tomto ohledu vyjde vstříc. Nabízejí se zmíněné modely Monocomp od ASIO nebo Topas od TopolWater. V obou případech se jedná o vysoce kvalitní a moderní domovní čistírny, které se skutečně maximálně snaží svým majitelům usnadnit vše okolo provozu a údržby. Připravte se však, že za vyšší komfort zaplatíte o něco vyšší pořizovací cenu.

Pokud je pro vás hlavní pořídit domovní čistírnu co nejlevněji, pravděpodobně se budete muset s mířit s tím, že zkrátka 2x ročně objednáte fekální vůz.

Abychom vám výběr té správné čističky maximálně usnadnili, připravili jsme pro vás průvodce výběrem domovní ČOV pro rodinný dům. A navíc jsme sestavili i praktické porovnání těch nejoblíbenějších domovních čistíren na trhu, ve kterém jsme neopomněli zmínit aspekty (bezúdržbového) provozu.

Zajímá vás víc ohledně provozu domovní ČOV? Nevíte si rady s výběrem správného modelu? V tom případě jsme tu pro vás – vše s vámi rádi probereme během nezávazné a bezplatné konzultace. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

Zcela bezúdržbová ČOV je mýtus, ale…

I když zcela bezúdržbovou domovní čistírnu odpadních vod ještě nikdo nevynalezl, zároveň je nutné dodat, že údržba domovní ČOV je poměrně jednoduchá a zvládne ji opravdu každý – stejně jako u jiných zařízení, které v domácnosti používáte. Domovní ČOV můžeme přirovnat třeba k autu nebo pračce. Můžete ji provozovat dlouho a bez problémů, ovšem zanedbat základní servis se nevyplácí. Lepší je zařízení pravidelně kontrolovat, abyste předešli případným potížím a výpadkům v provozu.

Tip: Vše, co byste měli vědět o provozu ČOV, jsme pro vás sepsali v článku Jak se starat o domácí čističku.

V případě čistírny to znamená: jednou za čas svoji domovní ČOV zkontrolujte dle pokynů v návodu, jedenkrát za čtvrt roku proveďte kalovou zkoušku a když je potřeba, pusťte se do odkalování (ať už svépomocí, nebo zavolejte fekální vůz). Pokud budete tyto pokyny dodržovat, zjistíte, že domovní ČOV je opravdu skoro bezúdržbová.

Máte další otázky? Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme. S realizací domovních čistíren máme bohaté zkušenosti – vypracujeme projekt, zařídíme povolení a zvládneme i stavební práce nebo třeba servis čistírny. Úvodní konzultaci u nás navíc máte bez závazků a samozřejmě zdarma.

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita