Jaké příslušenství potřebujete ke své domácí čističce odpadních vod?

Publikováno: 15. 06. 2024 5 minut čtení
cov.png
Domovní čistírnu odpadních vod už dnes můžete pohodlně koupit online. Má to ale zádrhel. Víte, jaké příslušenství domovní ČOV potřebuje, aby správně fungovala? Pojďme se podívat, jaké doplňky k domovní čistírně je nutné zvážit.

V článku se dozvíte:

  • Co bývá v ceně domovní čistírny

  • Komínek: K čemu slouží a kdy jej pořídit

  • Šachta na dmychadlo a řídicí jednotku

  • Projekt a povolení: Základ každé realizace domovní ČOV

Co bývá v ceně domovní čistírny

Když pořizujete domovní čistírnu odpadních vod, základní příslušenství máte samozřejmě v ceně. Co ovšem znamená základní příslušenství? To se liší model od modelu. Většinou sem však spadá dmychadlo a pochůzný poklop. Co se týče řídicí jednotky, některé domovní ČOV ji v ceně mají, jiné nikoliv.

Když si pořizujete domovní ČOV, vždy si pečlivě pročtěte specifikace konkrétního modelu. Dozvíte se zde, jaké příslušenství je v ceně čistírny a jaké je případně nutné dokoupit zvlášť.

Pokud se obáváte, že při koupi domovní čistírny na něco zapomenete, obraťte se na nás v ZAKRA. Rádi vám na základě projektu poradíme, jaké příslušenství je k vámi vybrané domovní čistírně potřeba. Pokud si projekt a povolení domovní ČOV objednáte přímo u nás, získáte navíc slevu až 2000 Kč na pořízení vámi vybrané čistírny z našeho e-shopu.

Komínek: K čemu slouží a kdy jej pořídit

Nejčastější chybou, které se lidé při objednávání domovní čistírny odpadních vod dopouštějí, je chybějící komínek. Ano, domovní ČOV skutečně vyžaduje v některých případech tzv. komínek, ale s ohněm to nemá nic společného.

Komínek domovní ČOV je externí nástavec, který se používá, když nesedí výška vašeho odpadu s nátokem čistírny. Uveďme si hypotetický příklad: Odpady jsou z vašeho domu vyvedené v určité hloubce – většinou 60 nebo 90 cm pod zemí. Aby voda bez problému tekla z domu do domovní čistírny, je samozřejmě nutné, aby tekla směrem dolů (jak velí gravitace).

U některých pozemků by to však znamenalo, že ČOV by musela být celá zakopaná pod zemí. To je ovšem praktický nesmysl – k ČOV je nutné mít přístup, ať už kvůli kontrole, revizím nebo servisu. Proto se v některých případech u ČOV využívá právě komínek, který koriguje výšku nátoku a zajišťuje, že je poklop ČOV nad zemí.

U komínku tím pádem hraje důležitou roli jeho výška. S tou vám ovšem v ZAKRA rádi poradíme, stačí nám poslat projekt vaší domovní ČOV. Pokud jej ještě nemáte, tím lépe – můžete jej objednat u nás zároveň s čistírnou a dostanete slevu 1000 korun na pořizovací cenu ČOV. Pokud si objednáte projekt i s povolením, sleva na čistírnu bude činit 2000 Kč.

Komínek domovní ČOVKomínek domovní ČOV je externí nástavec, který umožňuje umístit čističku tak, jak vyžaduje nátok odpadu.

Šachta na dmychadlo a řídicí jednotku

Další velmi častou chybou bývá, že zákazníci zapomenou objednat šachtu či box na dmychadlo a řídicí jednotku. Externí box je potřeba, protože většina domovních čistíren má tyto dvě komponenty uložené mimo samotnou konstrukci ČOV.

Ke zmatku ovšem přispívá fakt, že některé modely domácích čističek mají šachtu v ceně – například domovní ČOV AT6 Plus od ABPlast. Výjimkou je také čistička Topas S5, která má dmychadlo i řídicí jednotku uložené přímo v těle čistírny.

U ostatních domovních ČOV (například Monocomp či Variocomp) máte obvykle na výběr z několika variant:

  • Úložný box do země

  • Samostatně stojící box (pilíř nebo technický domek)

  • Nástěnná skříň

Pokud je domovní čistírna umístěna blízko nemovitosti, můžete uložit dmychadlo a řídicí jednotku do interiéru, například do technické místnosti. Jen by to nemělo být dál než 8 metrů od ČOV.

Externí dřevěná skříň na ČOV ASIONa obrázku je pilíř k čistírně Monocomp, který nabízí společnost ASIO. U pilířů ASIO mají klienti na výběr jak z plastového, tak dřevěného designu.

Skříň na dmychadlo ASIOTakto vypadá skříňka na dmychadlo pro čistírny Variocomp od značky ASIO.

Projekt a povolení: Základ každé realizace domovní ČOV

Při výběru správného příslušenství je nezbytné, aby byly díly kompatibilní s vámi vybraným modelem čistírny. Zásadní informace o potřebném příslušenství (například výšce nátoku) by měly jít vyčíst z projektu domovní ČOV. Není však od věci poradit se s odborníky, abyste při nákupu ČOV a výběru příslušenství neudělali chybu. Každý model ČOV a každá nemovitost mají totiž trochu jiné nároky: U čistírny Monocomp je třeba myslet na dokoupení zásoby jutových košů, u některých nemovitostí si možná připlatíte za uzamykatelné víko ČOV.

V ZAKRA vám poradíme nejen s výběrem správného příslušenství, ale rádi vypracujeme i samotný projekt čistírny a postaráme se i o povolení. Jsme autorizovaní vodohospodáři a s realizacemi domovních čistíren máme mnoho let zkušeností.

Pokud čistírnu, projekt a povolení objednáte na našem e-shopu, získáte čistírnu se slevou 2000 Kč.

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita