Nejlevnější domovní ČOV na trhu: Jak na to a srovnání modelů

Publikováno: 03. 06. 2024 8 minut čtení
tapety-11.png
Chcete realizovat domovní čistírnu odpadních vod co nejlevněji? Nebo máte jasně daný cenový limit? Přesně pro vás jsme připravili tento článek. Podíváme se, jak se dá na domovní ČOV ušetřit a podrobně porovnáme ceny výrobků na českém trhu.

V článku se dozvíte:

  • Nejlevnější čistírna – je to dobrý nápad?

  • Na co při nákupu domovní ČOV myslet

  • Způsoby, jak učinit ČOV levnější

  • Nejlevnější domovní ČOV na trhu – srovnání modelů

  • Verdikt: Kdy sáhnout po nejlevnější domovní čistírně

Nejlevnější čistírna – je to dobrý nápad?

V době zvyšujících se nákladů a všeobecného zdražování je jasné, že nikdo nechce zbytečně platit navíc. U zařízení, které zakopete do země a jeho funkce je ryze užitná – jako je právě domovní čistírna odpadních vod – je případná snaha maximálně ušetřit dvojnásob pochopitelná.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že domovní čistírna odpadních vod je pro vaši domácnost zcela zásadním zařízením. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, investice se bude pohybovat v řádu desítek tisíc korun. A v neposlední řadě je nutné si uvědomit, že pořizovací cena není zdaleka jediným nákladem, který vás během realizace čističky čeká.

Tip: Přečtěte si vše o nákladech na pořízení domovní čistírny odpadních vod.

Domovní ČOV

Na co při nákupu domovní ČOV myslet

Cenovka domovní ČOV by neměla být hlavním a jediným kritériem, podle kterého budete výběr své budoucí čističky řídit. A to dokonce ani v případě, že je vaším cílem maximálně ušetřit. Proč? Do celkových nákladů na čistírnu vstupuje mnoho dalších faktorů, které můžou ČOV ve finále zlevnit nebo zdražit. Konkrétně je to:

Příslušenství v ceně domovní ČOV:

  • Cena za dopravu

  • Servis čistírny

  • Délka záruky

  • Dostupnost náhradních dílů

  • Recenze a zkušenosti majitelů

  • Náklady na provoz

Pojďme si jednotlivé aspekty rozebrat podrobněji.

Příslušenství aneb co vše je v ceně

Narazili jste na nejlevnější čistírnu na trhu? Je cena až podezřele nízká? V tom případě zpozorněte a pečlivě si pročtěte, co vše je zahrnuto v ceně zařízení. Velmi často v takové „nejlevnější čistírně“ chybí důležitá komponenta, bez které se neobejdete.

Chcete-li mít jistotu, že je cena za domovní čistírnu kompletní, objednejte ji u nás v e-shopu ZAKRA. Rádi vám společně s domácí čističkou vypracujeme projekt, zařídíme povolení a dohlédneme, abyste na nic důležitého nezapomněli.

Nezapomeňte na dopravu

I ta nejlevnější čistírna odpadních vod se prodraží, když bydlíte v Aši a objednáte ji z Frýdku-Místku – cena může vyskočit až o několik tisíc korun. Ostatně není to produkt, který zabalíte do obálky, čistírny měří okolo 2 metrů a váží přes metrák. 

Vždy kontrolujte, zda je v uváděné ceně čistírny zahrnutá i doprava, případně kolik bude transport čistírny stát.

Kdo čistírnu opraví, když nastane problém

Provoz čistírny bývá zpravidla bezproblémový, ale pořád je to zařízení jako každé jiné. Jakmile dojde při provozu čistírny k zádrhelu, se kterým si nebudete vědět rady, bude nutné volat odborníka. Opět je proto dobré ověřit, kde výrobce sídlí, případně jak vypadá jeho servisní síť.

V případě servisu totiž nejlevnější nemusí znamenat nejvýhodnější. Proto našim klientům rádi doporučujeme výrobky od společností ASIO (Monocomp či levnější Variocomp) nebo ABPlast (AT6 Plus) – obě disponují vynikajícím zákaznickým servisem.

Oprava domovní ČOV

Nejlevnější čistírna, nejkratší záruka?

Standardní zákonná záruka na výrobek jsou dva roky. Ovšem někteří renomovaní výrobci na trhu nabízejí i záruky delší, leckdy až 10 roků. To je bezpochyby pro majitele výhoda. Prodloužená záruční doba navíc vzbuzuje důvěru, že výrobce svému zařízení věří a stojí si za ním. Za takovou jistotu stojí si připlatit.

Jsou k dispozici náhradní díly?

Pro laika může být tento aspekt velmi těžko ověřitelný – neznáte komponenty čistírny a nemůžete vědět, zda budou případně na skladě, až se domovní ČOV porouchá. Na druhou stranu vám ledacos napoví rychlý průzkum trhu. Nabízí výrobce k dokoupení víko nebo řídicí jednotku? Má tyto komponenty skladem?

Zkušenosti ostatních

Před rozhodnutím, zda investovat do nejlevnější čistírny, doporučujeme projít diskuzní fóra a recenze na internetu. Byť názory ostatních uživatelů ČOV můžou být někdy zavádějící (a proto není moudré rozhodovat se na základě zkušenosti jediného člověka), převažující sentiment může hodně napovědět.

Zároveň je dobré si uvědomit, že neexistuje univerzální čistírna odpadních vod. Vždy proto hledejte model, který bude odpovídat vašim osobním preferencím: ať už se jedná o co nejlevnější domovní ČOV, pokročilé funkce automatizace provozu nebo třeba zjednodušenou údržbu.

Abychom vám výběr té správné domovní čistírny ulehčili, připravili jsem pro vás průvodce výběrem domovní ČOV. Sepsali jsme také zkušenosti s oblíbenými čističkami odpadních vod na trhu – Variocomp, Monocomp, Topas S a AT6 Plus.

Pokud byste problematiku jednotlivých modelů rádi probrali osobně, neváhejte se nám ozvat. Úvodní konzultace se je u nás nezávazná a zdarma. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se s vámi co nejdříve spojíme.

Náklady na provoz anebo cena za energie

Nezapomeňte, že domovní čistírna odpadních vod je zařízení, které ke svému provozu potřebuje elektřinu. Elektrickou energii totiž potřebuje dmychadlo, které do čistírny vhání nezbytný vzduch. I když spotřeba domovní čistírny rozhodně není nijak závratná, je dobré tento aspekt zahrnout do úvah o celkových nákladech na provoz ČOV.

Schéma domovní čističky

Způsoby, jak učinit ČOV levnější

Jak zajistit, abyste nemuseli sáhnout po nejlevnější domovní čistírně, ale místo toho učinili svoji vysněnou ČOV levnější? A jak se vyhnout zbytečným nákladům? Přinášíme několik tipů.

Využijte snížené DPH

Domovní čistírna má standardně DPH 21 %. Pokud ji ale pořizujete jako soukromá osoba ke svému trvalému bydlení, nebo v rámci služby na klíč, vztahuje se na ni snížené DPH 12 %. A právě snížené DPH vám pomůžeme získat v ZAKRA. Ušetříte tak několik tisíc korun.

Hledejte čistírnu, která vám ušetří náklady v domácnosti

Nejlevnější čistírny často nedosahují vysoké úrovně přečištění odpadních vod, a proto není možné vodu likvidovat vsakem. Na druhou stranu, pokud zvolíte kvalitnější domácí ČOV a přečištěnou vodu využijete například k zálivce zahrady (tzv. vsak se zálivkou), můžete ušetřit velké částky za vodné. Voda totiž markantně zdražuje. A jako bonus navíc šetříte životní prostředí, pro které je zalévání pitnou vodou velmi zatěžující.

Zálivka zahrady vodou z ČOV

Nezapomeňte, že čas jsou peníze

Nejlevnější domácí čističky většinou nedisponují řídicí jednotkou ani GSM modulem. Tyto součásti totiž nejsou pro chod domovní ČOV klíčové. Na druhou stranu vám však můžou značně usnadnit provoz a údržbu čistírny. Chytrá řídicí jednotka totiž dokáže lépe dávkovat kal a umožňuje využít různé režimy přečištění (například když jedete na dlouhou dovolenou). 

GSM modul pro změnu umí poslat SMS na váš mobil ve chvíli, kdy čistírna eviduje poruchu. Díky tomu můžete včas zasáhnout a vyhnout se dalším problémům. Za obě komponenty si tak možná připlatíte, ale získáte víc komfortu a klid na duši.

Připlaťte si za domácí čističku, ušetřete při realizaci

Další možností, jak při realizaci domovní čistírny odpadních vod ušetřit, jsou stavební práce – výkopy, betonování a další. Při realizaci svépomocí můžete na těchto činnostech ušetřit až desítky tisíc, které místo toho můžete vložit do lepšího modelu domovní ČOV – tedy moderní domácí čističky od renomovaného výrobce.

Realizace domovní čistírny

Nejlevnější domovní ČOV na trhu – srovnání modelů

Abyste měli představu o nejlevnějších i nejdražších domovních čistírnách na trhu, připravili jsme pro vás rozsáhlé srovnání domovních ČOV na českém trhu. V tabulce najdete ceny v různých režimech DPH včetně spotřeby elektřiny a příslušenství.

Srovnání cen domovních ČOV pro max. 5 osob

Výrobce

Čistírna

Základní cena

Cena s DPH 12 %

Cena s DPH 21 %

Kde koupit

Přislušenství v ceně

Roční spotřeba elektřiny (4 osoby)

Využití přečištěné vody

ASIO

Variocomp 5K

39 900 Kč

44 688 Kč

48 279 Kč

Zakra shop

Veškeré provozní komponenty

350 kWh

ANO

ASIO

Monocomp 4

51 500 Kč

57 680 Kč

62 315 Kč

Zakra shop

Veškeré provozní komponenty

511 kWh

ANO

ABPlast

AT6 Plus

49 900 Kč

55 989 Kč

60 488 Kč

Zakra shop

Veškeré provozní komponenty

385 kWh

ANO

Topol Water

TOPAS S5

63 990 Kč

71 669 Kč

77 468 Kč

Zakra shop

Veškeré provozní komponenty

1,1 kWh/den

ANO

 

Verdikt: Kdy sáhnout po nejlevnější domovní čistírně

Každý asi slyšel pořekadlo: „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.“ V případě domovních ČOV je to stejné. 

Ty nejlevnější čističky s sebou nesou vždy určité kompromisy, ať už se jedná o příslušenství v ceně, možnosti servisu, dražší dopravu nebo nižší komfort provozu.

Existuje však případ, kdy se vyplatí zvolit tu nejlevnější domovní ČOV na trhu. Pokud máte jistotu, že se ve vaší lokalitě bude v dohledné době budovat splašková kanalizace a domácí čistička je tak pouze dočasným řešením, je volba toho nejlevnější modelu logická a správná.

Pokud však chcete, aby vám čistička sloužila bez problémů dlouhé roky, pořizovací cena by rozhodně neměla být jediným parametrem.

Domácí čistička investice

Poraďte se s námi

Váháte? Poraďte se s námi. V ZAKRA máme s realizací domovních ČOV rozsáhlé zkušenosti. Dokážeme vám pomoct nejenom s výběrem, a zařídíme také projekt domácí čističky, její povolení nebo vám rovnou postavíme domovní ČOV na klíč. V našem e-shopu navíc najdete domovní ČOV za stejné ceny jako u výrobců, a ještě vám pomůžeme získat snížené DPH.

Ušetříte s námi i v případě, že spolu s domovní ČOV rovnou objednáte projekt a povolení. Na samotnou čistírnu odpadních vod vám v takovém případě dáme slevu 2000 Kč.

Ozvěte se nám a společně probereme vše, co vás ohledně domovních čistíren odpadních vod zajímá. Úvodní konzultaci poskytujeme nezávazně a samozřejmě zdarma.

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita