Recenze AT6 Plus od ABPlast: Domovní čistírna s ideálním poměrem ceny a výkonu (2024)

Publikováno: 21. 05. 2024 8 minut čtení
sklad-1.jpg
Domovní čistírna odpadních vod AT6 Plus od společnosti ABPlast patří k best-sellerům na trhu. Je její pověst výkonného pracanta za rozumnou cenu založená na pravdě? Pojďme se společně podívat, co AT6 Plus potenciálním zájemcům o koupi vlastně nabízí.

V článku se dozvíte:

  • Základní informace o AT6 Plus

  • Jak AT6 Plus funguje

  • Povolení čističky AT6 Plus

  • Cena čističky AT6 Plus

  • Výhody AT6 Plus

  • Nevýhody AT6 Plus

  • Verdikt: Vyplatí se koupit AT6 Plus?

  • Kde domovní čistírnu koupit

  • Užitečné informace pro zájemce o koupi

Základní informace o AT6 Plus

Parametry

AT6 Plus

Cena (bez DPH)

49 990 Kč

Počet osob (EO)

1–5

Příkon

64 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

Pouze vodoprávní řízení (platí pro všechny ČOV od 7/2024)

Možnosti povolení do podzemních vod

Pouze vodoprávní řízení (platí pro všechny ČOV od 7/2024)

Rozměry (výška x půdorysné rozměry v mm)

1800x1400x1400

Váha

95 kg

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

zakra.cz

 

Domovní čistírna odpadních vod AT6 Plus od výrobce ABPlast patří k nejprodávanějším čističkám na trhu. Od základní varianty AT6 se „plusová“ řada liší především digitální řídicí jednotkou s GSM modulem, jež má na starosti provzdušňování a dohled nad jednotlivými fázemi čištění. Nejenom, že tato domovní ČOV tak dosahuje úrovně přečištění až úctyhodných 98 %, ale zvládne i výkyvy v provozu, takže obstojí i u rekreačního objektu.

domovní ČOV AT6 Plus

Jak AT6 Plus funguje

Domovní ČOV AT6 Plus je mechanicko-biologická čistírna využívající technologii USBF a VBL. To fakticky znamená, že bioreaktor zahrnuje jak aktivační, tak separační části.

Odpadní voda, která přiteče z domácnosti, se jako u jiných domovních ČOV nejprve mechanicky přečistí a následně se v procesu denitrifikace odbourává dusík.

Posléze voda putuje do aktivačního prostoru a na řadu přichází biologické čištění. Kyslík, který je do této fáze čištění vháněn pomocí dmychadla, aktivuje mikroorganismy. Ty se následně postarají o odstranění organických nečistot. Nakonec se kal separuje od přečištěné vody prostřednictvím technologie USBF. Přečištěná voda je připravená k vypuštění do přírody nebo k dalšímu využití, zatímco aktivovaný kal se vrací na začátek celého procesu.

Tip: Zajímá vás víc detailů? Přečtěte si, jak funguje domovní čistička odpadních vod

Povolení čističky AT6 Plus

Domovní čistírna AT6 Plus disponuje certifikací CE. Jelikož ovšem od července 2024 končí možnost povolit domovní ČOV ohláškou, budete při realizaci čistírny muset projít klasickým vodoprávním řízením – ať už plánujete přečištěnou vodu likvidovat vypouštěním do povrchových vod, nebo vsakem.

Výhodou vodoprávního řízení je, že je administrativně jednodušší. Na druhou stranu platí toto povolení po omezenou dobu 10 let (lze prodloužit) a je nutné nechat 2x ročně zkontrolovat vzorky přečištěné vody.

Cena čističky AT6 Plus

Domovní čistička AT6 Plus je k dostání ve třech velikostních variantách. Cena modelu AT6 Plus, který je vhodný pro domácnost do pěti členů, začíná na 49 900 Kč bez DPH. Kompletní ceny najdete v tabulce níže: 

Model

Cena bez DPH

Cena s DPH (12 %)

Cena s DPH (21 %)

AT6 Plus

49 990 Kč

55 989 Kč

60 488 Kč

AT8 Plus

55 900 Kč

62 608 Kč

67 639 Kč

AT10 Plus

71 900 Kč

80 528 Kč

86 999 Kč

 

Snížená 12% sazba daně platí, pokud pořizujete domovní ČOV pro své trvalé bydlení jako soukromá osoba.

Co je v ceně čistírny AT6 Plus

Je důležité si uvědomit, že pořizovací cena za domovní ČOV zdaleka není konečná částka, kterou za realizaci domovní čistírny odpadních vod zaplatíte. 

V ceně domácí ČOV AT6 Plus je:

  • Dmychadlo SECOH JDK-50

  • Řídicí jednotka s GSM modulem

  • Vzduchové hadice

  • Gumový prostup DN50

  • Chránička průměr 5 cm

Cena nezahrnuje: dopravu čističky, stavební práce, betonování a další položky související se samotnou realizací domovní ČOV.

Tip: Veškeré informace o nákladech na realizaci domovní ČOV najdete v článku Jaká je cena domácí čističky.

Co je v ceně AT6 Plus

3 x výhody AT6 Plus

Skvělý poměr ceny a výkonu

Čísla mluví sama za sebe. AT6 Plus patří mezi vůbec nejoblíbenější čističky mezi našimi klienty – stačí se podívat na podíl projektů, které realizujeme právě s touto ČOV. Důvodem je bezesporu vynikající kvalita doplněná o přátelskou cenu. Úroveň přečištění patří k nejvyšším na trhu a AT6 Plus tak spolehlivě splňuje veškeré standardy, a to včetně certifikace na nepravidelný provoz.

Domovní čistírna odpadních vod AT6 Plus dokáže efektivně fungovat i s nepravidelným provozem domácnosti. To ji činí ideálním kandidátem na čističku k rekreačnímu objektu, například na chatu nebo chalupu.

Recenze AT6 Plus – obliba u zákazníků

Snadná manipulace

Konstrukce AT6 Plus je velmi kompaktní a jednoduchá. Díky nízké váze se s čistírnou dobře manipuluje, což je při stavbě velké plus.

Bezproblémová údržba a servis

Kompaktní a jednoduchá konstrukce má ještě další výhody. Patří sem především usnadněný servis. Díky jednoduchému přístupu do čistírny se snadno identifikují případné poruchy a servisní technik má rychle jasno, kde je problém. Výhodou je i široká síť servisních středisek.

AT6 Plus – schéma

Nevýhody AT6 Plus

Nevýhody této čistírny není lehké najít. Pokud bychom chtěli být obzvláště kritičtí, mohli bychom vytknout práci s kalem, která není nijak „usnadněná“ jako u některých modelů konkurence (viz jutové koše u Monocompu nebo odvodňovací box u Topas S5). 

Verdikt: Vyplatí se koupit AT6 Plus?

Hledáte-li kvalitní domovní čističku za rozumnou cenu, těžko se hledá lepší kandidát než právě AT6 Plus. Proto můžeme tuto domovní ČOV s klidným srdcem doporučit, a to nejen k rodinnému domu, ale i na chatu či chalupu.

Model má navíc dvě „sesterské“ ČOV: nižší varianta AT6 Standard nemá v základní ceně řídicí jednotku (hodí se proto tam, kde je domovní ČOV pouze dočasné řešení), naopak vyšší (a maximálně bezúdržbová) verze AT6 Control disponuje vylepšeným konstrukčním řešením pro náročnější instalace (například z důvodu podzemní vody) a autonomní řídicí jednotkou.

Domovní ČOV AT6 - Standard, Plus nebo Control?

Nejste si jistí, jaký model domovní čistírny odpadních vod řady AT6 vybrat? Nebo máte jiné otázky ohledně realizace ČOV? Rádi s vámi vše probereme během nezávazné a bezplatné konzultace. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

 

Recenze domovní ČOV AT6 Plus

Kdy a kde koupit čistírnu AT6 Plus

Domácí čistírnu AT6 plus najdete na mnoha českých e-shopech. Pokud však nejste na domovní ČOV vysloveně expert nebo nemáte s jejich instalací zkušenost, doporučujeme se před nákupem poradit s odborníkem, abyste nezapomněli zakoupit důležité příslušenství. Položit byste si měli zejména tyto otázky:

  • Nachází se v místě realizace podzemní voda?

  • Jaká je výška nátoku? Bude nutné nastavení komínkem?

  • Konzultace pochozího poklopu, případě varianty do pojezdu

  • Jak velikou ČOV potřebuji v případě, že je v domácnosti hraniční počet osob (typicky domácnost o pěti členech)?

Proto vám doporučujeme zakoupit domácí čistírnu AT6 Plus na našem e-shopu ZAKRA. Spolu s domovní čistírnou si u nás můžete totiž objednat rovnou i projekt a povolení. Nejenže díky tomu ušetříte starosti, ale dáme vám na nákup čistírny slevu až 2000 Kč a pomůžeme vám získat snížené 12% DPH.

Užitečné informace pro zájemce o koupi 

Návod a brožury ke stažení

Co vědět před pořízením domovní ČOV

Domovní čistírna odpadních vod je uživatelsky nenáročné zařízení. Přesto se vyplatí znát, jak se o domovní čistírnu starat a jak přesně funguje biologické čištění – zejména s ohledem na látky, které by vypouštěním do odpadu mohli zkomplikovat provoz a účinnost čistírny.

Jako každé zařízení, má i čistička své výhody a nevýhody. Sepsali jsme je do článku 5x pro a proti domovní čistírny. A abyste přesně věděli, co vás s novou domovní ČOV čeká, přečtěte si zkušenosti zákazníků a odborníků.

Jak na výběr domovní čistírny

Nevíte jistě, zda je AT6 Plus ta správná čistírna pro vás? Chcete-li se lépe zorientovat v nabídce domovních ČOV na českém trhu, přečtěte si naše rozsáhlé porovnání těch nejoblíbenějších domácích čističek. Doporučujeme také článek Jak si vybrat domovní ČOV.

Co vás čeká během realizace domovní čistírny

Výběrem a nákupem správné domovní čistírny cesta za funkční domovní ČOV nekončí, ale začíná. Domovní čistírna odpadních vod je totiž vodním dílem, a tak má její realizace hned několik kroků. Čeká vás:

Zní to náročně? Máme pro vás dobrou zprávu – se vším vám v ZAKRA rádi pomůžeme. Jsme autorizovaní vodohospodáři, takže tvorba projektů domovních ČOV je naším denním chlebem. Díky tomu máme kontakty na hydrogeology po celé republice a rádi vám pomůžeme se zprostředkováním i této služby. A nakonec se postaráme i o běhání po úřadech. Moc dobře totiž víme, co je potřeba, aby byly úřady spokojené (navíc v roce 2024 končí povolení ohláškou a je nutné podstoupit klasické vodoprávní řízení).

Jakmile jsou administrativní a plánovací práce hotové, rádi vám pomůžeme i s prvním kopnutím do země. Zkrátka a dobře, domovní ČOV vám můžeme zařídit od projektu až po zprovoznění – této službě se říká domovní ČOV na klíč. Přečtěte si o ní více nebo nám rovnou napište prostřednictvím poptávkového formuláře. Co nejdříve se vám ozveme zpátky a všechno okolo domovní čistírny probereme v rámci bezplatné a nezávazné konzultace.

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita