Vyplatí se malá čistička odpadních vod?

Publikováno: 12. 06. 2024 9 minut čtení
zemni-prace-cisticka-odpadnich-vod-plzen.png
Malá čistička odpadních vod může být lákavou variantou pro menší domácnosti nebo alternativou k septiku na chatách a chalupách. Jaká je nabídka malých domovních ČOV na trhu a s čím je nutné při koupi počítat?

V článku se dozvíte:

  • Co je domovní čistička odpadních vod

  • Jak malá domovní čistička funguje

  • Jak odhadnout velikost domovní čistírny

  • Jaká je nejmenší domácí ČOV na trhu

  • Kolik stojí malá domácí čistička

  • Kde koupit malou domácí ČOV

  • Pořízení malé domovní ČOV krok za krokem

  • Alternativy k malé domovní čistírně

Co je domovní čistička odpadních vod

Domovní čistička odpadních vod – bez ohledu na velikost – je zařízení určené k efektivnímu a ekologickému přečištění odpadní vody z domácnosti. Domovní ČOV obvykle najdete u rodinných domů, kde není možné realizovat kanalizační přípojku, nebo u hojně využívaných rekreačních objektů. Na rozdíl od žumpy nebo septiku bez filtru je domovní ČOV funkčním, udržitelným a ekonomickým způsobem, jak u svého objektu vyřešit odpadní vody.

Tvarově připomíná malá domovní ČOV sud o výšce zhruba 2 metry, průměru 1,5 metru a váze kolem 100 kg. Existují ale i zajímavé výjimky. Například čistírna SBR Mad od polské společnosti Delfin má konstrukci připomínající tvarem nádrž na vodu, navíc vytvořenou pomocí technologie rotomouldingu. Toto řešení má dvě výhody – konstrukce je odolnější (nevzniká slabina v oblasti svaru) a postačí jí mělčí výkop (čímž ušetříte na realizaci).

Ovšem i na českém trhu mají domovní ČOV poměrně dlouhou historii, do které se zapsaly lokální firmy jako TopolWater či ASIO.

S realizací malých domovních čistíren máme bohaté zkušenosti a rádi s vámi probereme vše, co vás ohledně malé domovní ČOV zajímá. Stačí se ozvat prostřednictvím kontaktního formuláře a my se s vámi co nejdříve spojíme.

Domovní ČOV Delfin SBR Mad Odolná a kompaktní. Inovativní tvar domovní čistírny SBR Mad polské společnosti Delfin ji činí ideální do míst, kde je obtížné kopat hluboko do země.

Jak malá domovní čistička funguje?

Malá domovní čistírna odpadních vod funguje na stejných principech jako její větší kolegyně obecní čistírna odpadních vod. Obě využívají mechanicko-biologické čištění odpadní vody, které zahrnuje jak aerobní, tak anaerobní fáze.

Tip: Přečtěte si více o biologickém čištění odpadních vod.

Zvažujete-li pořízení malé domácí čističky odpadních vod, z hlediska fungování máte na výběr ze dvou variant. Klasické čističky disponují vícero komorami, v nichž voda postupně prochází jednotlivými cykly čištění.

Moderní alternativou jsou domovní čistírny na principu SBR (z anglického termínu sequential batch reactor). Ty provádějí jednotlivé cykly čištění postupně v jednom reaktoru, přičemž proces řídí chytrá řídicí jednotka. SBR čističky jsou díky tomu flexibilnější a snáze si poradí s nárazovým a nepravidelným zatížením. Na druhou stranu musíte počítat s o něco vyšší cenou.

Tip: Přečtěte si naše recenze SBR čističek SBR Mad, Topas nebo Monocomp.

Když je voda přečištěná (efektivita domovních ČOV dosahuje až 97 %), je potřeba ji zlikvidovat. Možností máte několik – můžete vodu nechat vsáknout, nebo ji vypustit do povrchových vod (potok, řeka). Pokud se rozhodnete pro vsak, nabízí se možnost přečištěnou vodou zalévat zahradu (tzv. vsak se zálivkou).

Schéma domovní ČOV

Jak odhadnout velikost domovní čistírny

Domovní čistírny odpadních vod se liší svou velikostí. Výběr správné velikosti ČOV je klíčový pro její efektivní provoz a dlouhodobou spolehlivost. Vzhledem k principům fungování těchto zařízení, která se zakládají na biologických procesech rozkladu organických látek, je každá ČOV navržena pro určitý počet osob (v rozmezí od–do).

Pokud byste si zvolili příliš malou domácí čističku, může dojít k přetížení systému a nedostatečnému čištění. Ale ani příliš velká ČOV nebude sloužit tak, jak má. Proto je zásadní stanovit počet osob, pro které je ČOV určená, a také zohlednit specifické potřeby vaší domácnosti.

Při výběru ČOV se pravděpodobně setkáte se zkratkou EO, tj. ekvivalentní obyvatel. Termín označuje míru znečištění vyprodukovanou jedním obyvatelem zpravidla za jeden den. Pro zajímavost, průměrná osoba v Česku denně vyprodukuje mezi 90–100 litry odpadní vody.

Zkrátka a dobře, při výběru správné domovní ČOV se vždy řiďte počtem osob v domácnosti. Nemusíte se přitom stresovat, pokud by k vám neplánovaně přijela delší návštěva. Jak už jsme zmínili, čističky mají rozptyl, a tím pádem si obvykle poradí i s neplánovanými přírůstky do domácnosti. Například čistírna AT6 Plus je dimenzována pro jednu až pět osob.

Jaká je nejmenší domácí ČOV na trhu

Ty nejmenší domovní čističky odpadních vod, které najdeme u rodinných domů nebo rekreačních objektů, mívají kapacitu od jedné do šesti osob. Ovšem na „malou domovní čističku“ můžeme nahlížet ze dvou perspektiv. Za prvé, může se jednat o domovní ČOV určenou pro malý počet osob. Za druhé, může to být domovní čistička, která zabírá minimum místa.

Malá čistička z hlediska počtu osob

Každý výrobce domovních čistíren nabízí varianty pro různý počet osob. Níže přinášíme přehled oblíbených domovních ČOV i s počtem osob, pro který jsou určené.

 

Model domovní čistírny

Výrobce

Počet osob

Variocomp 5K

Asio

2–7

Monocomp 4

Asio

1–5

Topas R5 a S5

TopolWater

1–6

AT6 Plus

ABPlast

1–5

SBR Bio

BazénPlast

1–6

SBR Mad

Delfin

2–5

 

Pokud sháníte tu nejmenší domovní čističku, tedy ČOV pro jednu osobu, v každém případě doporučujeme variantu s řídicí jednotkou. Díky tomu můžete upravovat její provoz a přizpůsobit jej aktuálním potřebám.

Malá čistička z hlediska rozměrů

Druhým aspektem malých čistíren odpadních vod je jejich reálná velikost. Tento parametr je důležitý z jednoho důvodu – výkop a stavební práce patří k nejnákladnějším položkám při realizaci domovní ČOV. Kopat menší díru je proto finančně výhodné. Pokud se navíc rozhodnete pro realizaci svépomocí, s malou (a lehčí) domovní ČOV se lépe manipuluje.

 

Model domovní čistírny

Rozměry (výška x průměr) v mm

Váha v kg

Variocomp

2020 x 1250

160

Monocomp

2020 x 1250

150

Topas R a S

2400 x 1200

150/180

AT6 Plus

1800 x 1400

100

SBR Bio

1900 x 1500

210

Delfin SBR Mad

1710 (v) x 2250 (d) x 1350 (š) 

200

 

Co se týče kompaktnosti, stojí za zmínku čistírna Topas S5 od TopolWater. „Topaska“ má totiž veškeré komponenty (včetně řídicí jednotky a dmychadla) uvnitř. Tím pádem se jedná skutečně o jeden kompaktní sud. Chcete-li na svém pozemku zabrat minimum místa, je Topas ideálním řešením.

Další atraktivní čistírnou z hlediska velikosti je SBR Mad od Delfin. Jak už jsme zmínili, tato domovní ČOV nabízí inovativní tvar s nízkou výškou, čímž snižuje nároky na hloubku výkopu. SBR Mad je navíc vyrobena pomocí rotomouldingu (stejně jako třeba nádrže na vodu), což zvyšuje její odolnost – neexistují zde totiž slabá místa v podobě svarů. 

Malá domovní ČOV

Kolik stojí malá domácí čistička

Cena malé domácí čističky závisí na konkrétním modelu a jeho výbavě. I když jsou malé domovní ČOV obecně levnější než jejich větší kolegyně, velký vliv na finální cenovku mají technologie přečištění (klasické čištění nebo SBR), (ne)přítomnost řídicí jednotky, GSM modulu a také potřebné příslušenství.

Typ domovní čistírny

Cena bez DPH

Kde ČOV zakoupit

Variocomp 5K

39 900 Kč

Zakra shop

Monocomp 4

51 500 Kč

Zakra shop

Topas S5

63 990 Kč

Zakra shop

AT6 Plus

49 900 Kč

Zakra shop

SBR Bio

48 900 Kč

Zakra shop

SBR Mad

56 000 Kč

Zakra shop

 

Tip: Zevrubné informace o cenách domácích ČOV, včetně nákladů na příslušenství a realizaci, najdete v článku Jaká je cena domácí čistírny odpadních vod (ČOV).

Nezapomeňte, že pořizovací cena za domovní ČOV zdaleka není jedinou položkou, se kterou je nutné počítat. Další náklady obnáší tvorba projektu, povolení a stavební práce.

Malá domácí čistička

Kde koupit malou domácí ČOV

Domovní čistírny odpadních vod všech velikostí můžete pořídit online – většina výrobců má dnes internetový obchod. Problémem však pro laika může být výběr správného příslušenství. Dalším zádrhelem může být DPH: Pokud pořizujete ČOV k rodinnému domu, kde máte trvalé bydliště, jako soukromá osoba máte nárok na snížené 12% DPH, které neposkytuje každý e-shop. Proto doporučujeme obrátit se při koupi malé domovní čističky na odborníky – třeba nás v ZAKRA.

Na e-shopu ZAKRA najdete ty nejosvědčenější domovní ČOV na trhu. Pokud si u nás navíc objednáte vypracování projektu a vyřízení povolení, získáte na svoji čističku slevu až 2000 Kč. Samozřejmostí je i odborná asistence při výběru správného příslušenství.

Pořízení malé domovní ČOV krok za krokem

I malou domovní čistírnu odpadních vod zákon považuje za vodní dílo. Proto se při realizaci čističky neobejdete bez projektu a úředního povolení (od 1. 7. 2024 jej lze získat pouze prostřednictvím vodoprávního řízení). Pokud se rozhodnete přečištěnou vodu likvidovat vsakem, počítejte také s nutností hydrogeologického posudku.

Jakmile máte projekt a veškeré úřední náležitosti hotové, můžete se pustit do samotné realizace čistírny. I když se rozhodnete pro malou domovní ČOV, počítejte s tím, že stavební práce vyžadují určitou zručnost, čistička navíc není zrovna váhově zanedbatelné zařízení – i ta nejmenší domácí ČOV váží přibližně metrák, běžně i dva.

Pokud si chcete veškeré starosti s realizací domovní ČOV ulehčit, zvolte službu domovní ČOV na klíč. V takovém případě se v ZAKRA postaráme o vše – od projektu přes povolení až po stavební práce a zprovoznění. Chcete-li vědět víc nebo máte-li další otázky, neváhejte se na nás obrátit. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdřív ozveme.

Zemní práce k malé domovní ČOV

Alternativy k malé domovní čistírně

I malá domovní ČOV může být pro určité objekty nevhodná. Pokud žijete sami a nemáte dostatečně vysokou produkci odpadních vod, stojí za zvážení tříkomorový septik s filtrem. Jde o sofistikované zařízení, které je výborně odolné vůči nepravidelnému provozu a nízkým nátokům odpadní vody. Z toho důvodu se septik s filtrem hodí také na chatu, kam jezdíte sezónně nebo zkrátka nepravidelně.

Nejefektivnějším způsobem, jak se zbavit odpadní vody v domácnosti, je samozřejmě kanalizační přípojka. Pokud máte možnost připojení na kanalizační řad, s přípojkou vám rádi pomůžeme. Stačí se ozvat, konzultace je nezávazná a samozřejmě zdarma.

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita