Dešťovka na klíč: Jak získat dotaci snadno a rychle

Publikováno: 12. 06. 2023 10 minut čtení
Banner_destovka-Cropped.jpeg
Dotace Dešťovka, která slouží k efektivnímu hospodaření s dešťovou vodou, získává stále větší oblibu. Proto jsme pro naše klienty připravili službu Dešťovka na klíč, která vám zajistí kompletní řešení: od odborného posudku až po samotnou realizaci na místě.

Dotace Dešťovka patří do programu Státního fondu životního prostředí a spadá mezi dotační tituly v rámci Nové zelené úsporám. Dotace je určena pro bytové a rodinné domy, jejichž obyvatelé chtějí úsporně využívat dešťovou vodu. Tím se šetří náklady na pitnou vodu a lépe se zvládají suchá období, které během letních měsíců přicházejí čím dál častěji.

Co obnáší dotace Dešťovka

Jednoduše řečeno, pokud se rozhodnete Dešťovku využít, čeká vás několik kroků: za prvé, budete si muset nechat vypracovat odborný (tzv. projekt na Dešťovku), investovat do nádrže na dešťovou vodu a následně vše postavit. Výsledek ale stojí za to. Dešťovkou můžete zalévat zahradu, ale pokud se rozhodnete, také splachovat nebo ji dokonce kombinovat s využitím šedých vod.

Na co můžete použít dotaci Dešťovka?

Dotace Dešťovka má několik variant podle toho, na co chcete zachycenou dešťovou vodu využívat.

Zalévání zahrady

Nejběžnější (a na realizaci nejsnadnější) variantou Dešťovky je instalace nádrže na dešťovou vodu k zalévání zahrady. To znamená, že se voda ze střechy svádí rovnou do nádrže s čerpadlem a posléze využívá rovnou k zalévání. Ale pozor, pokud máte čerstvou novostavbu, tato varianta dotace není pro vás: platí totiž pouze pro nemovitosti starší 2 let.

Nejjednodušší variantou Dešťovky na klíč je instalace nádrže na dešťovou vodu pro zalévání zahrady

Zalévání zahrady a splachování WC

Druhá varianta dotace je vhodná pro všechny, kteří chtějí dešťovku využívat k zalévání zahrady i splachování toalet. I v tomto případě se voda ze střechy svádí do nádrže, kromě čerpadla k zalévání je však nutné instalovat též vnitřní rozvody pro splachování.

O něco náročnější realizace má však i své výhody. Na rozdíl od první varianty můžou dešťovku k zalévání a splachování využít i majitelé novostaveb – podmínkou je pro ně napojení všech toalet v domě. Majitelé starších domů si vystačí pouze s napojením jediné toalety.

Služeb na klíč lze využít i druhého typu Dešťovky, kdy se dešťovou vodou navíc splachuje

Zalévání zahrady, splachování toalet a využití šedých vod

Nejsložitější varianta Dešťovky kombinuje zalévání, splachování toalet a současnou investici do využití šedých vod. Vzhledem k tomu, že realizace je v tomto případě už poměrně náročná (vyžaduje dvojí rozvody vody a dvě nádrže, na šedou vodu a na Dešťovku), doporučuje se především pro novostavby.

Poslední variantou dotace Dešťovka je kombinace dešťových a šedých vod

Proč si objednat Dešťovku na klíč?

Dotaci – včetně realizace – si samozřejmě můžete vyřídit svépomocí. To se vyplatí zejména v případě, že máte ve svém okolí někoho, kdo má s Dešťovkou zkušenosti, případně vám dokáže vám pomoci i s vykopáním, usazením a zprovozněním nádrže na dešťovou vodu. Výhodou této varianty je určitá úspora nákladů.

Každá mince má však dvě strany, a tak i u realizace svépomocí vznikají určitá „ale“. V případě realizace svépomocí je slabým místem záruka. Pokud vzniknou vinou nepovedené realizace s nádrží problémy, obvykle nemáte, u koho je reklamovat. Zatímco prodejce může svalit vinu na nevhodnou realizaci, stavebník pravděpodobně ukáže na vadnou nádrž. Šance, že se domůžete rychlého řešení, je pak velmi malá.

Nezapomeňte také, že do žádosti o dotaci je potřeba nahrát všechny faktury, které s nádrží a její stavbou souvisejí. V Česku oblíbené práce bez faktury jsou pak problém.

V případě, že si objednáte Dešťovku na klíč, všechny tyto problémy odpadají. Realizátor odpovídá za všechny součásti projektu. Pokud se vyskytnou potíže nebo se vám něco nezdá, záruku uplatňujete u jediné společnosti. Nikdo tak nepochybuje, kde leží odpovědnost za bezchybnou práci.

Co očekávat od služby Dešťovka na klíč

Služba Dešťovka na klíč znamená, že vám profesionální dodavatel (jako je naše projekční kancelář) obstará vše okolo vyřízení dotace a její realizace – od A do Z. Očekávat můžete zpracování odborného posudku, asistenci při žádosti o dotaci, dodání dešťové nádrže a její kompletní instalaci. Na vás je už jenom začít dešťovku pohodlně využívat.

Co vás čeká, pokud se rozhodnete Dešťovku na klíč objednat u nás?

Úvodní konzultace a návrh optimálního řešení

Nejdříve se podíváme na vaši nemovitost a probereme s vámi možnosti, které jsou ve hře. Zvážíme, jaký typ dešťovky je pro vás nejvhodnější jak z ekonomického, tak z technického hlediska. Společně vybereme řešení s optimální návratností investice. To vše zcela zdarma – za úvodní profesionální konzultaci u nás nic neplatíte.

Příprava projektu

Jakmile si odsouhlasíme, jakou variantu Dešťovky chcete, přichází na řadu detailní analýza situace. Posléze připravíme odborný posudek, který je do srpna 2023 nezbytný pro získání dotace na dešťovou vodu. 

V odborném posudku (který od nás dostanete mimo jiné i ve formátu PDF) zhodnotíme současný stav a navrhneme budoucí řešení. Vyčíslíme přínosy pro danou lokalitu a představíme konkrétní plán.

Od září 2023 však už odborný posudek k získání dotace Dešťovka potřebovat nebudete. 

Realizace

Když je vše naplánováno a odsouhlaseno, následuje samotná realizace. Součástí služby na klíč je v podstatě úplně vše, co k Dešťovce potřebujete:

  • Výběr vhodné nádrže na dešťovou vodu

  • Doprava nádrže na místo

  • Instalace nádrže

  • Zprovoznění a ověření, že vše funguje správně

Voila, nádrž je hotová a vy můžete začít dešťovku využívat v domácnosti.

nadrz na destovku

Vyřízení dotace

Vyřízení dotace je pak úplně posledním krokem služby Dešťovka na klíč. Proč se dotace řeší až nakonec? K čerpání dotace je potřeba předložit všechny proplacené faktury – stát vám peníze předem zkrátka nepošle.

Nemusíte se však obávat, nic neriskujete. Pomůžeme vám získat z Dešťovky maximální možnou podporu.

Výhody služby Dešťovka na klíč

  • Kompletní řešení včetně dotace: Naše služba Dešťovka na klíč zahrnuje kompletní řešení od začátku až do konce. Pomůžeme vám získat dotaci Dešťovka od Státního fondu životního prostředí a poskytneme odborný posudek. Navrhneme vám také optimální nádrž na dešťovou vodu a zajistíme její instalaci.

  • Profesionální poradenství: Naši odborníci vám poskytnou kvalifikované poradenství při výběru vhodného dotačního titulu a při navrhování systému Dešťovka pro vaši nemovitost. Sledujeme aktuální trendy a technologie v oblasti hospodaření s dešťovou vodou, abychom vám přinesli nejefektivnější a nejšetrnější řešení.

  • Zkušený tým odborníků: Naše služba Dešťovka na klíč je poskytována týmem zkušených odborníků s bohatými znalostmi a zkušenostmi v oblasti hospodaření s dešťovou vodou. Máme dlouholetou praxi v realizaci projektů a spolupracujeme s prověřenými dodavateli.

  • Garance kvality: Záleží nám na spokojenosti našich klientů, proto klademe důraz na kvalitu služeb. Veškeré použité materiály a produkty jsou vysoce kvalitní a odpovídají přísným standardům. Dodržujeme termíny a garantujeme dlouhodobou funkčnost systému Dešťovka.

Cena služby na klíč

Cena služby Dešťovka na klíč se odvíjí od konkrétních požadavků a rozsahu projektu. Každá nemovitost má totiž své specifické nároky a potřeby, které ovlivňují cenu. Vliv na cenu má především:

  • Vybraný typ Dešťovky

  • Vybraná nádrž

  • Velikost výkopu

  • Nutnost betonování (vlivem spodní vody)

  • Zda požadujete odvoz zeminy

  • Vzdálenost

V našem případě je vše zahrnuto v celkovém rozpočtu projektu a zohledněno při žádosti o dotaci. Abychom z toho nevyklouzli tak šalamounsky, níže jsou typické ukázky, jak by mohla vše služba Dešťovka na klíč vypadat. Berte však příklady pouze jako rámcové – vždy je potřeba vyrazit na místo a projekt Dešťovky nacenit individuálně.

Cena Dešťovky se zálivkou

V případě jednoduchého typu Dešťovky – pokud se neobjeví nečekaná překážka – se cena služby pohybuje obvykle okolo 85 tisíc korun. Dotace činí v takovém případě kolem 45 tisíc korun, maximální výše dotace pak 55 tisíc korun. To znamená, že za nádrž na dešťovou vodu využívanou k zalévání zaplatíte okolo 40 tisíc korun.

Opět připomínáme, že se jedná o průměr a odhad, skutečná cena se může lišit.

Cena Dešťovky pro zálivku a splachování

Chcete-li využívat dešťovou vodu nejen pro zálivku, ale také ke splachování, připravte se na vyšší investici než v prvním příkladu. Důvodem vyšší ceny je nutnost zakoupení jednotky k rozvodům dešťové vody (například Rainmaster), navíc se v takovém případě provádí u úprava vnitřních rozvodů.

Cenová nabídka služby na klíč se v takovém případě může pohybovat v rozmezí 110–130 tisíc korun. Adekvátně tomu je vyšší i dotace, získat můžete až 65 tisíc korun. To znamená, že nakonec zaplatíte okolo 60–80 tisíc korun.

U této varianty je rozptyl vyšší, neboť je i více proměnných, které mohou realizaci zlevnit či prodražit. Nejlepší je proto domluvit si s námi bezplatnou konzultaci, na níž všechny aspekty služby Dešťovka na klíč probereme.

Návratnost Dešťovky na klíč

Nakonec jsme si nechali tu nejdůležitější otázku: Vyplatí se Dešťovka? Odpověď zní ano, a to hned z několika důvodů. Pojďme si je rozebrat podrobněji.

Rostoucí cena vody

Cena vody roste neustále, a budoucnost na tom pravděpodobně nic nezmění, naopak. Jen letos se voda zdražila v některých oblastech až o 30 %. Investice do systému hospodaření s vodou, jako je nádrž na dešťovku, tak dává velký smysl a je rozumnou volbou.

Finanční návratnost investice

Pojďme si vytvořit modelový příklad: 4členná rodina se zahradou o velikosti 400 m2 a 70 m2 plochy střechy žije v oblasti s průměrnými srážkami. Počítejme navíc s rostoucí cenou vody – ta od roku 1989 zdražuje průměrně o 6,4 % ročně. Už v roce 2032 by tak kubík pitné vody mohl stát přes 200 korun.

V neposlední řadě musíme znát životnost nádrže na dešťovku, která činí minimálně 25 let.

Níže najdete propočítané dvě varianty dotace. V obou scénářích se investice do nádrže na dešťovou vodu vrátí do osmi let.

navratnost investice – destovka se zalivkouVarianta Dešťovka – zálivka: Investice se vrátí v 8. roce užívání

navratnost investice – destovka se zalivkou a splachovanimVarianta Dešťovka – zálivka + splachování: Investice se vrátí na konci 7. roku užívání

Často se nás ptáte

Chce Dešťovku, ale služba na klíč není pro mě. Můžu vás i tak oslovit?

Samozřejmě. Rádi vám pomůžeme s odborným posudkem a výběrem nádrže na dešťovou vodu. Právě při koupi nádrže se totiž nejčastěji chybuje. Zákazníci mnohdy nemoudře tlačí na cenu a pak skončí s nekvalitní nádrží, nebo zvolí špatnou velikost.

Co když chci jen realizaci a nádrž už mám?

Ani to není problém. Rádi vám naceníme samotnou realizaci. Stačí se nám ozvat.

Kolik času uplyne od objednání služby k hotové nádrži na dešťovku?

Nejdéle času zabere tvorba posudku a plánování optimálního řešení. Počítejte s dobou 14 dní až měsíc. Dodání nádrže trvá 14 dní i méně a samotná realizace bývá – pokud se nevyskytnou žádná překvapení – za dva dny hotová.

Kolik stojí odborný posudek?

Odborný posudek nabízíme ke všem typům dotace za 6 990 korun včetně DPH.

Závěrem

Dešťovka na klíč je komplexní služba, která vám umožní využívat dešťovou vodu pro různé účely a přispět tak k ochraně životního prostředí a úspoře pitné vody, a to pohodlně a bez starostí. Pokud máte o službu zájem, kontaktujte nás a domluvíme se na nezávazné a bezplatné konzultaci. S námi je totiž získání a realizace dotace Dešťovka v suchu.

Nezávazně nás kontaktujte