Recenze ASIO Monocomp 4: Prvotřídní kvalita a jednoduchá údržba (2024)

Publikováno: 17. 05. 2024 10 minut čtení
domaci-cisticka-odpadnich-vod-monocomp-od-asio.jpg
Domovní čistírna odpadních vod Monocomp 4, kterou vyrábí česká firma ASIO, patří k nejvyspělejším produktům na trhu. Odpovídá pokročilá technologie čištění SBR a zjednodušená údržba pomocí jutových košů její poněkud vyšší cenovce? V článku si podrobně rozebereme všechny výhody a nevýhody této domácí čističky.

V článku se dozvíte:

  • Základní informace o Monocomp 4

  • Jak Monocomp 4 funguje

  • Povolení čističky Monocomp 4

  • Cena čističky Monocomp 4

  • Výhody Monocompu

  • Nevýhody Monocompu

  • Verdikt: Vyplatí se koupit Monocomp 4?

  • Kde domovní čistírnu koupit

  • Užitečné informace pro zájemce o koupi

Základní informace o Monocomp 4

Parametry

Monocomp 4

Cena (bez DPH)

51 500 Kč

Počet osob (EO)

2–5

Příkon

100 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

vodoprávní řízení (od 7/2024 pro všechny ČOV)

Možnosti povolení do podzemních vod

vodoprávní řízení (od 7/2024 pro všechny ČOV)

Rozměry (výška x půdorysné rozměry v mm)

2020 x 1250 x 1250

Váha

150

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

Zakra shop

Domovní čistírna odpadních vod Monocomp 4 od firmy ASIO je samonosná čistička s řídicí jednotkou, fungující na principu mechanicko-biologického čištění. Skvěle se hodí k rodinnému domu, v němž bydlí dvě až pět osob. U větších rodin pak doporučujeme sáhnout po větší verzi Monocomp 8.

Hlavní výhodou čističky Monocomp 4 je prvotřídní úroveň přečištění, zjednodušené odkalování díky jutovým košům, a v neposlední řadě široká síť servisních středisek výrobce ASIO.

ČOV Monocomp 

Jak Monocomp 4 funguje

Domovní čistička Monocomp funguje na principu mechanicko-biologického čištění. Na rozdíl od klasických čistíren však disponuje moderní technologií SBR (z anglického „Sequencing Batch Reactor“). Česky by se dal termín přeložit jako „sekvenční dávkový reaktor“ a jedná se o mechanismus, při němž se biologické čištění i separace mikroorganismů odehrávají postupně v jedné nádrži. Celý proces má na starosti řídicí jednotka, která sleduje a případně reguluje jednotlivé fáze čištění.

V čem je tento systém výhodnější oproti klasickému čištění, jež probíhá v separovaných komorách? Díky technologii SBR nabízí čistička Monocomp větší flexibilitu provozu a velmi vysokou kvalitu přečištění. Sekvenční zpracování jednotlivých dávek znamená, že systémy na principu SBR dosahují vysoké účinnosti při odstraňování organických látek, dusíku a fosforu.

Jakmile je proces čištění hotový, zbylý usazený kal se přečerpá mamutkou do jednoduše vyjímatelného jutového koše. Tento princip značně usnadňuje údržbu čistírny. Nemusíte se bát, že se pytel rychle naplní – při běžném používání vydrží i několik měsíců. Kal se totiž v pytli dále odvodňuje, což významně snižuje jeho objem. Jakmile se pytel naplní, snadno jej z čistírny vyjmete a můžete jej kompostovat.

Tip: Přečtěte si, co je dobré vědět o fungování domovní ČOV.

Povolení čističky Monocomp

Čistírna Monocomp 4 má certifikát CE. Bohužel od 1. července 2024 už není možné čistírny povolovat ohláškou, proto vám nezbývá než využít vodoprávní řízení.

„Certifikace CE – Conformité Européen neboli Evropská shoda – znamená, že čistírna Monocomp splňuje veškeré požadavky Evropské unie v oblastech, jako jsou bezpečnost, zdraví a ochrana životního prostředí.“

Tip: Sepsali jsme pro vás kompletní novinky ohledně povolování domovních ČOV v roce 2024.

Cena čističky Monocomp 4 začíná na 51 500 Kč

Co se týče nákladů na pořízení, patří domovní čistírna Monocomp do relativně vyšší cenové hladiny. Cenovka začínající na 51 500 Kč bez DPH je však vzhledem ke kvalitě a moderní technologii opodstatněná.

Monocomp můžete pořídit v několika provedeních. Sazba daně na úrovni 12 % platí, pokud čistírnu kupujete pro své trvalé bydlení jako fyzická osoba.

Model

Cena bez DPH

Cena s DPH (12 %)

Cena s DPH (21 %)

Monocomp 4

51 500 Kč

57 680 Kč

62 315 Kč

Monocomp 8

70 100 Kč

78 512 Kč

84 821 Kč

Monocomp 12

97 900  Kč

109 648 Kč

118 459 Kč

 

Co (ne)obsahuje cena čistírny Monocomp

Nezapomeňte, že pořizovací cena domovní čistírny zdaleka nezahrnuje veškeré náklady, které bude třeba vynaložit. Níže najdete přehled, co je (a není) v ceně čistírny Monocomp 4.

Cena obsahuje:

  • Kompletní provozní komponenty, a to včetně řídicí jednotky a dmychadla

  • Pochůzný poklop a standardní vstupní komínek (výška 500 mm)

  • Ekologicky rozložitelný pytel do odvodňovacího zařízení (1x)

Cena nezahrnuje:

  • Stavební a výkopové práce

  • Propojení ČOV s řídicí jednotkou (vedení vzduchových hadic v chráničce) vč. materiálu

  • Doprava ČOV na místo stavby

  • Zprovoznění ČOV

  • Dávkování srážení fosforu (volitelně)

  • UV lampa (volitelně)

  • Externí kalová nádrž (volitelně)

  • Externí skříň nebo samostatně stojící pilíř pro venkovní osazení dmychadla a řídicí jednotky (volitelně)

Monocomp od ASIO na ZAKRA.cz

3x výhody Monocompu

Prvotřídní úroveň přečištění za adekvátní cenu

Technologie SBR je jednoznačnou volbou pro všechny, kteří chtějí špičkovou úroveň přečištění. Monocomp se díky tomu řadí mezi nejkvalitnější domovní čističky na českém trhu. Přestože je cena vyšší než například u druhého best-selleru firmy ASIO, domovní ČOV Variocomp, získáte neporovnatelně vyspělejší produkt. V ceně Monocompu jsou navíc započítané veškeré komponenty, a to včetně poklopu, dmychadla i řídicí jednotky.

Pohodová údržba

Oproti své konkurenci nabízí Monocomp chytrou likvidaci kalu prostřednictvím jutových košů. Díky tomu, že se přebytečný kal shromažďuje v jednoduše vyjímatelných jutových pytlích pod víkem čistírny, ušetříte za objednání fekálního vozu nebo pronájem kalového čerpadla. Jutový koš totiž jednoduše vyndáte a vyhodíte na kompost. Díky tomu je provoz Monocompu takřka bezúdržbový.

Servis po celém Česku

Výrobce domovní čističky Monocomp, společnost ASIO, je jedním z nejzavedenějších výrobců domovních ČOV na českém trhu a nabízí širokou síť servisních a prodejních středisek. Kdyby tak náhodou nastal s provozem vaší čistírny zádrhel, jednoduše zajistíte servisního technika. 

Pokud bydlíte v Plzeňském a Karlovarském kraji, o servis vaší čističky Monocomp se postaráme my v ZAKRA. Máte-li tedy se svým Monocompem jakýkoliv problém, obraťte se na nás.

Domovní ČOV

3x nevýhody Monocompu

Pokud bychom chtěli hledat na vysoce kvalitní čističce Monocomp mouchy, mohli bychom zmínit pro někoho možná až příliš vysokou cenu. Tato domovní čistírna zkrátka není pro ty, co hledají především levnou a jednoduchou domácí ČOV.

U Monocompu narazíte také v případě, že pořizujete čističku k rekreačnímu objektu – s nepravidelným provozem si navzdory technologii SBR neporadí tak dobře jako některé jiné domovní ČOV.

V poslední řadě je dobré upozornit, že manipulace s jutovými pytli může být občas ošemetná – v některých případech mají tendenci se trhat. To je ale dáno přirozenou vlastností jutového materiálu, který musí být kompostovatelný. Těžko to lze proto považovat za chybu – je zkrátka nutné pytle po určité době měnit, aby se nestihly „rozpadnout“.

Domovní ČOV u rodinného domu

Verdikt: Vyplatí se koupit Monocomp 4?

Domovní ČOV Monocomp je vlajkovou lodí společnosti ASIO, která je jedním z největších výrobců domácích čistíren na českém trhu. To samo o sobě vypovídá, že jde skutečně o propracované zařízení, které se 100% postará o kvalitní, bezstarostné a efektivní přečištění odpadních vod. Mezi benefity této čistírny bezesporu patří technologie přečištění SBR, odkalování pomocí jutových košů a servis stabilního a osvědčeného výrobce.

Pokud tedy hledáte domovní čistírnu bez kompromisů na kvalitě a nevadí vám si za vysokou úroveň přečištění připlatit, je Monocomp bezesporu skvělou volbou, které nebudete litovat.

Recenze Monocomp 4

Kde domovní čistírnu koupit

Čistírnu Monocomp zakoupíte přímo na našem e-shopu ZAKRA. Rádi pro vás připravíme cenovou nabídku, a to včetně veškerého příslušenství a dopravy.

Pokud chcete mít realizaci čistírny úplně bez starostí, nabízíme kompletní servis: vypracujeme projekt domovní ČOV, zařídíme povolení a pokud chcete, postaráme se i o stavební práce a zprovoznění čistírny. Podívejte se, jak děláme domovní čistírny na klíč, nebo nás rovnou kontaktujte pro nezávaznou a bezplatnou konzultaci vaší budoucí ČOV. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

 

Užitečné informace pro zájemce o koupi

Návod a brožury ke stažení

Než si čističku pořídíte

I když provoz domovní čistírny není nic extra složitého, určitě se vyplatí předem vědět, co vás čeká. Přečtěte si, jak se o domovní čistírnu starat a jak přesně funguje biologické čištění. Jestli stále váháte, zda je pro vás čistírna správné řešení, přečtěte si 5x pro a proti domovní čistírny. A možná vám s rozhodnutím pomůžou i zkušenosti zákazníků a odborníků.

Jak vybrat domovní ČOV

Pořád nejste rozhodnutí, že je Monocomp přesně pro vás? Chápeme, domovních čistíren je na trhu mnoho a zorientovat se v nabídce může být náročné. Proto jsme pro vás připravili podrobný článek, jak si vybrat domovní ČOV, a sestavili jsme i obsáhlé porovnání těch nejoblíbenějších domácích čističek na českém trhu.

Jak na pořízení čističky

Už víte, že je čistírna pro vás, a máte i předběžně vybraný model? Pak vás čeká cesta realizací. Ta se neobejde bez hydrogeologického posudku (pokud chcete přečištěné vody likvidovat vsakem, projektu od autorizovaného vodohospodáře (třeba od nás v ZAKRA) a vyřízení povolení (i o to se rádi postaráme – v roce 2024 totiž končí povolení ohláškou a je nutné podstoupit klasické vodoprávní řízení).

O všechno se v ZAKRA rádi postaráme. Máme kontakty na širokou síť hydrogeologů po celé ČR, bohaté zkušenosti s tvorbou projektů a přesně víme, co je třeba, aby byly úřady spokojené. Pokud chcete realizovat čistírnu odpadních vod s minimem starostí, rádi pro vás postavíme ČOV na klíč.

Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme. V rámci nezávazné a bezplatné konzultace pak společně probereme všechno, co vás ohledně domovní čistírny odpadních vod zajímá a co vám ještě není jasné.

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita