Recenze čističky SBR Mad od Delfin: Nejpokročilejší technologie za bezkonkurenční cenu

Publikováno: 21. 08. 2024 9 minut čtení
sbr-mad-1.webp
Domovní čistírna odpadních vod SBR Mad od polské firmy Delfin je modelem, který byste při výběru své budoucí čističky rozhodně neměli minout. Důvod? Za velice výhodnou cenu nabízí technologii přečištění SBR, jedinečnou konstrukci a automatickou řídicí jednotku.

V článku se dozvíte:

  • Základní informace o SBR Mad od Delfin

  • Jak čistička SBR Mad funguje

  • Povolení čističky SBR Mad

  • Cena čističky SBR Mad (Delfin)

  • Výhody SBR Mad

  • Nevýhody SBR Mad

  • Verdikt: Vyplatí se koupit SBR Mad?

  • Kde domovní ČOV SBR Mad koupit

  • Užitečné informace před koupí

Základní informace o SBR Mad od Delfin

Parametry

SBR Mad

Cena bez DPH

56 000 Kč

Počet osob

2 až 5

Rozměry (průměr x výška)

1 350 x 2 250 x 1 710

Váha

200 kg

Spotřeba

290 kWh/rok (4 osoby)

Řídicí jednotka v ceně

Ano

Hodí se k rodinnému domu

Ano

Hodí se na chatu

Ano

Lze ovládat vzdáleně

Ano

Plně automatická (úprava režimů)

Ano

Hlavní konkurenti

Monocomp 4 / TOPAS S5

Záruka

10 let na nádrž, 2 roky na příslušenství

Kde koupit čističku

Zakra shop

 

Domácí čistička SBR Mad s označením Prestige od společnosti Delfin dle našeho názoru pořádně zatřásla nabídkou na českém trhu, kde už delší dobu chyběla zásadnější inovace. Od konkurence se liší především odolnou konstrukcí, která nevyžaduje hluboký výkop, a využitím pokročilé technologie přečištění na principu SBR. V ceně navíc získáte automatickou řídicí jednotku, pilíř na dmychadlo, a dokonce i komínek.

Parametry čistírny SBR Mad Delfin

Jak čistička SBR Mad funguje

Domácí čistička odpadních vod SBR Mad patří (jak ostatně název napovídá) k domovním ČOV na principu SBR – stejně jako modely Monocomp, SBR BIO nebo Topas. Připomeňme si, že se jedná o nejpokročilejší technologii na trhu, která nabízí velmi vysoký standard přečištění a také odolnost vůči nárazovému zatížení.

Biologické přečištění se odehrává v jediné nádrži (reaktoru), kde se pravidelně střídají čisticí cykly. Konkrétně SBR Mad navíc nabízí reaktor o vysokém objemu.

Tip: Přečtěte si vše o biologickém čištění odpadních vod.

Připomeňme si alespoň základní principy technologie SBR:

Plnění: V této fázi se reaktor naplní odpadní vodou, která je do ČOV přivedena pomocí mamutky. V předsazené nádrži je snížený obsah kyslíku (tzv. anaerobní podmínky). Jen v blízkosti mamutky se odpadní voda čeří vzduchem, aby se přívod neucpal kalem.

Přečištění: Následně dochází k odstranění organických sloučenin a startuje proces oxidace amoniaku. Předpokladem je aerační element, který vytvoří vhodné aerobní podmínky.

Sedimentace: Jakmile se aerace vypne, aktivovaný kal se začne postupně usazovat ve spodní části nádrže, zatímco vyčištěná odpadní voda se drží ve střední části reaktoru. V této fázi přečištění opět dochází k rychlému úbytku kyslíku a vznikají tak dočasné anaerobní podmínky.

Vypouštění vody a recyklace kalu: Následně jsou přečištěné odpadní vody z bioreaktoru vypuštěny, opět pomocí vhodně umístěné mamutky. Kal se přečerpává zpět do primární nátokové komory.

Povolení čističky SBR Mad

Stejně jako všechny ostatní domovní ČOV, i čističku SBR Mad od společnosti Delfin musíte před realizací nechat povolit ze strany úřadů. Od července 2024 je to možné jediným způsobem, a to vodoprávním řízením. 

Tip: Přečtěte si vše o novinkách v povolení domovní ČOV.

Vodoprávní řízení se vydává na dobu 10 let a vyžaduje, abyste 2x ročně nechali zkontrolovat vzorky přečištěné vody. Jeho výhodou je administrativní nenáročnost.

Způsob likvidace odpadních vod

Vodoprávní řízení

Povrchové vody

Ano

Vsak

Ano

Vsak se zálivkou

Ano

Jednotná kanalizace

Ano

Cena čističky SBR Mad (Delfin)

Pořizovací cena čistírny SBR Mad od společnosti Delfin začíná na 56 000 Kč bez DPH. Ačkoliv se na první pohled může zdát tato cena poměrně vysoká (byť odpovídající konkurenci i použité technologii), je důležité zmínit, co všechno cenovka zahrnuje.

K čistírně SBR Mad totiž v ceně dostanete automatickou řídicí jednotku a pilíř na dmychadlo (který u drtivé většiny konkurenčních ČOV musíte dokupovat samostatně). V ZAKRA k této čistírně dodáváme zdarma také 30centimetrový komínek.

Tip: Jaké příslušenství k domovní ČOV zvážit? Sepsali jsme pro vás podrobného průvodce.

Příslušenství, které je součástí pořizovací ceny SBR Mad, činí tuto domovní ČOV nejlevnější SBR modelem na českém trhu.

Model ČOV

Cena bez DPH

Cena s DPH 12 % (rodinný dům)

Cena s DPH 21 % (chata)

SBR MAD

56 000 Kč

62 720 Kč

67 760 Kč

Cena ČOV SBR Mad Prestige (Delfin)

5x výhody SBR Mad

SBR Mad Prestige je domovní čistírna, za níž stojí polská společnost Delfin. Delfin drží patenty v 21 zemích Evropské unie a své čističky distribuuje do více než 10 států EU. Už to naznačuje, že se jedná o velmi zajímavý produkt. Výhod domovní ČOV SBR Mad Prestige je ale mnohem víc. Pojďme si je postupně představit.

Nejvyšší úroveň přečištění

V českém prostředí patří čističky SBR do prémiového segmentu, a právem. Technologie SBR nabízí skutečně spolehlivé přečištění odpadních vod, kvalitu a nízké nároky na údržbu. Domovní ČOV SBR Mad navíc disponuje reaktorem o vysokém objemu.

Ojedinělá a odolná konstrukce

Unikátní konkurenční výhodou této ČOV je její konstrukce. Na rozdíl od jiných ČOV na trhu totiž nemá SBR Mad klasický tvar sudu, ale je vytvořena technologií rotačního tváření, tzv. rotomouldingu. Co to znamená?

Většina klasických ČOV se vyrábí svařováním těla ČOV s jejím dnem. Tím ovšem vzniká ve oblasti spoje (svaru) nižší pevnost. Oproti tomu rotomoulding (při němž se plastový prášek zahřívá a tvaruje v rotující formě) nabízí tvarovou stálost, pevnost a minimální riziko netěsností. Ostatně proto se používá například u nádrží na vodu.

Praktické rozměry

Kromě technologie je SBR Mad od společnosti Delfin zajímavá také svým tvarem. Domácí ČOV mívá přes 2 metry na výšku, někdy je navíc nutné ji umístit hlouběji do země kvůli spádu odpadu. Takové případy se řeší tzv. komínkem. Když navíc připočteme základovou desku, je na klasickou ČOV nutné vybudovat alespoň 2,5 metru hluboký výkop. To může být někdy problém, ať už kvůli podloží nebo nákladnosti bagrů s hlubším dosahem.

V Delfin na to v případě SBR Mad šli jinak – čistírna má podlouhlý tvar. Díky kompaktním rozměrům a nízké výšce je k její realizaci potřeba mnohem mělčí výkop než u jejích konkurentů. To ji činí ideálním modelem do hůře dostupných míst, ovšem zazáří i u zdánlivě ideálních instalací – značně totiž zrychluje realizaci a snižuje její náklady.

Schéma a rozměry čistírny SBR Mad

Vynikající cena oproti konkurenci

O ceně SBR Mad už jsme psali výše, přesto připomeneme, že vzhledem k technologii SBR a příslušenství nemá ve své kategorii cenovou konkurenci.

Cenové srovnání SBR Mad a konkurence (kompletní set, tj. ČOV, pilíř, řídicí jednotka, nejnižší nabízený komínek)

Typ ČOV

Cena bez DPH

Cena s DPH 12 % (rodinný dům)

Cena s DPH 21 % (chata)

SBR MAD

56 000,00 Kč

62 720,00 Kč

67 760,00 Kč

Topas S5

63 990,00 Kč

71 668,80 Kč

77 427,90 Kč

Monocomp 4

61 450,00 Kč

68 824,00 Kč

74 354,50 Kč

STMH 5

119 000,00 Kč

133 280,00 Kč

143 990,00 Kč

 

Malá spotřeba elektřiny

Domovní ČOV Delfin SBR Mad je velmi úsporná. Průměrná roční spotřeba, pokud ji využívají 4 osoby, je 290 kWh. Nemusíte se proto obávat výrazně vyšších účtů za elektřinu.

Nevýhody SBR Mad

Nevýhody SBR Mad se hledají velmi těžko. Pojďme si spíše říct, pro koho tato domovní ČOV není vhodná. Spadají sem všichni, kdo si čističku pořizují jako dočasné řešení před plánovaným budováním kanalizace, a shánějí tedy levný a jednoduchý model. Tyto parametry pokročilá a sofistikovaná SBR Mad Prestige nesplňuje.

Domovní ČOV SBR Mad – recenze

Verdikt: Vyplatí se koupit SBR Mad?

SBR Mad od společnosti Delfin je jedinečnou a vysoce kvalitní čističkou, která na trh přináší dosud chybějící parametry: přečištění SBR, unikátní konstrukci, kompaktní rozměry, nízkou spotřebu elektřiny a atraktivní cenu. Tuto ČOV proto nelze než doporučit, zejména pokud si rádi připlatíte za kvalitu a nízké nároky na údržbu. V takovém případě vám SBR Mad bude věrně sloužit u rodinného domu, ale také na chatě.

Naše společnost ZAKRA zajišťuje kompletní distribuci i servis čistíren SBR Mad v České republice. Máte-li jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit!

Kde domovní ČOV SBR Mad koupit

Domovní čistírnu SBR Mad můžete jednoduše pořídit na našem e-shopu ZAKRA. Pokud se navíc rozhodnete k čistírně objednat i projekt a povolení, získáte na ČOV slevu 2000 Kč.

Kde koupit ČOV SBR Mad

Pokud si stále nejste jistí, jakou domovní ČOV vybrat, obraťte se na nás. V rámci úvodní bezplatné konzultace s vámi rádi probereme vše, co vás zajímá, a zodpovíme případné dotazy. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

Užitečné informace před koupí

Návod a brožury ke stažení

Co vědět, než si ČOV pořídíte

Domácí čistička odpadních vod je velmi nenáročné zařízení. Přesto žádný model není zcela bezúdržbový. Počítejte tedy s tím, že o domácí ČOV je třeba určitým způsobem pečovat. Proto jsme pro vás sepsali také zkušenosti majitelů i odborníků či 5x pro a proti domovní čistírny odpadních vod.

Realizace domovní čističky SBR Mad Delfin

Jak vybrat správnou ČOV

Výběr správné ČOV může být pro laika poměrně náročný. Jak se vyznat ve všech parametrech a vlastnostech jsme pro vás sepsali v tomto článku. Vytvořili jsme pro vás také srovnání nejprodávanějších ČOV na trhu a sepsali recenzi ke každé z nich:

Co očekávat od realizace?

Realizace domovní ČOV zahrnuje několik postupných kroků. Protože je domácí čistírna odpadních vod vodním dílem, budete potřebovat projekt. Teprve s ním totiž můžete žádat o povolení ze strany úřadů. V případě, že chcete přečištěnou vodu vsakovat, se neobejdete ani bez hydrogeologického posudku. Teprve poté lze přistoupit k realizaci domovní ČOV – tedy stavbě a zprovoznění.

V ZAKRA vám s jednotlivými kroky rádi pomůžeme. Vypracujeme projekt domovní čistírny a můžeme za vás také oběhat úřady. Na našem e-shopu pak najdete výběr těch nejoblíbenějších domovních čističek na českém trhu – se všemi produkty máme skvělé zkušenosti.

Pokud chcete ušetřit čas a nervy se zařizováním jednotlivých kroků, můžete si domovní čistírnu objednat na klíč. V ZAKRA se pak postaráme realizaci domovní ČOV za vás, od projektu až po zprovoznění.

Máte otázky? Napište nám a vše probereme v rámci bezplatné a nezávazné konzultace. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

 

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita