Recenze Topas S5 od TopolWater: Chytrá čistírna k rodinnému domu i na chatu (2024)

Publikováno: 17. 05. 2024 9 minut čtení
untitled-design(4).png
Domovní čistírna odpadních vod Topas S5 patří k těm nejvyspělejším zařízením na trhu. Kdy se do této high-end čistírny s technologií SBR vyplatí investovat a jaké jsou její výhody a nevýhody?

V článku se dočtete:

  • Základní informace o Topas S5

  • Jak Topas S5 funguje

  • Cena čističky Topas S5

  • Povolení čističky Topas

  • Výhody Topas S5

  • Nevýhody Topas S5

  • Verdikt: Vyplatí se koupit Topas S5?

  • Kde domovní čistírnu koupit

  • Užitečné informace pro zájemce o koupi

Základní informace o Topas S5

 

Parametry

TOPAS S5

Cena (bez DPH)

63 990 Kč

Počet osob (EO)

1–5

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

2x ročně odvoz

Možnosti povolení do povrchových vod

pouze vodoprávní řízení (od 1. 7. 2024 pro všechny ČOV)

Možnosti povolení do podzemních vod

pouze vodoprávní řízení (od 1. 7. 2024 pro všechny ČOV)

Rozměry (výška x půdorysné rozměry v mm)

2300 x 1200 x 1200

Váha

180 kg

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

  

Domácí čistírna odpadních vod Topas S5 patří k těm nejchytřejším produktům na trhu. Pokročilé vybavení zahrnuje automatickou řídicí jednotku, variabilní nátok, moderní způsob přečištění na principu SBR a usnadněnou práci s kalem pomocí dokoupitelného odvodňovacího boxu. Díky tomu je možné Topas S5 postavit jak u rodinného domu, jak u rekreačního objektu. Není proto divu, že jde o zákazníky oblíbenou variantu domácího biologického přečištění odpadních vod.

domovní ČOV Topas S5

Jak Topas S5 funguje

Topas S5, podobně jako další čistírna v nabídce e-shopu ZAKRA Monocomp 4, je mechanicko-biologická čistírna odpadních vod, která využívá technologii přečištění SBR (Sequencing Batch Reactor). To znamená, že čisticí cykly se postupně odehrávají v rámci jednoho bioreaktoru.

Odpadní voda přitékající do domovní ČOV Topas S5 nejdříve putuje do přítokové komory. Zde se zachytávají hrubé nečistoty pomocí česlí. V této fázi se z vody také odstraňují dusičnany (v procesu zvaném denitrifikace).

Následně voda putuje do aktivační komory (bioreaktoru), kde přichází ke slovu hlavní proces čištění pomocí mikroorganismů a vzduchu (aerobní čištění). Mikroorganismy ve vzduchem aktivovaném kalu postupně čistí nečistoty ve vodě. V této fázi se také amoniak mění na dusičnany. Zatímco čistá voda odtéká, přebytečný kal putuje do kalojemu.

Tip: Přečtěte si, jak funguje domovní ČOV.

domovní čistírna Topas S5 od Zakra

Všestranný pracant na chalupu i k rodinnému domu

Na domovní čistírně odpadních vod Topas S5 oceníte její nebývalou flexibilitu. Jedná se totiž o jedno z mála zařízení, které se hodí jak k rodinnému domu, tak k rekreačnímu objektu. A Topas S5 na to má dokonce „papír“.

Tato čistírna totiž prošla nezávislým testováním Zkušebního ústavu SZÚ v Brně. Dvě ČOV Topas S byly podrobeny výpadku v přísunu splašků po dobu 3 a 6 měsíců. Jakmile byl přítok splašků obnoven, čistírny naskočily do provozu bez zaškobrtnutí a s účinností přečištění 97 %. To je skutečně mimořádné.

Tento výsledek činí z Topas S5 jedinečné zařízení, které zvládne i nepravidelný provoz na vaší chatě či chalupě. Ovšem pozor! Je třeba si uvědomit, že testovací podmínky jsou do určité míry extrém, který by v běžném provozu rozhodně neměl být normou. Obecně se čistírny odpadních vod hodí k rekreačním objektům, kam jezdíte celoročně a často. Pokud na svoji chatu jezdíte několikrát do roka a v zimě vůbec, bude vhodnějším řešením odpadních vod septik s filtrem. Ani „Topaska“ není proti vysoce nepravidelnému provozu 100% imunní.

Tip: Přečtěte si, jak zjistit, jestli je domovní ČOV na vaši chatu vhodné řešení a jaké modely se nabízejí.

Domovní ČOV na chatě

Nejste si jistí, jestli je domovní čistírna Topas vhodná pro váš objekt? Máte otázky ohledně systému přečištění SBR nebo obecného fungování domovních čistíren? V ZAKRA s vámi rádi probereme veškeré nejasnosti během nezávazné a bezplatné konzultace. Jak na to? Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

Cena čističky Topas S5

Je třeba si uvědomit, že domácí čistička Topas S5 je skutečně nabitá funkcemi a technologiemi – a její cena tomu odpovídá. V základu seženete Topas S za cenu od 64 000 Kč bez DPH.

Pokud pořizujete čističku jako soukromá fyzická osoba ke svému trvalému rodinnému bydlení, máte nárok na snížené 12% DPH.

Tip: Přečtěte si, kolik stojí domovní ČOV na trhu a s jakými náklady je třeba dále počítat.

 

Výrobek

Cena bez DPH

Cena s 12% DPH

Cena s 21% DPH

Topas S5

63 990 Kč

71 669 Kč

77 468 Kč

Automatický odvodňovací box

7 550 Kč

8 456 Kč

9 135 Kč

 

Povolení čističky Topas

Čistírna Topas S5 disponuje certifikací CE. Ještě donedávna by to znamenalo, že ji můžete povolit ohlášením. Jenomže od 1. července 2024 už není možné domácí čističky povolovat ohláškou. Tím pádem je nutné podstoupit vodoprávní řízení.

Tip: Přečtěte si, jak na povolení domácí ČOV v roce 2024.

Dobrou zprávou je, že povolení domovní čistírny odpadních vod vám rádi zařídíme v ZAKRA – ať už jako samostatnou službu, nebo v rámci služby ČOV na klíč. S běháním po úřadech si tak nemusíte dělat starosti.

 

3x výhody Topas S5

Automatická řídicí jednotka

Automatická řídicí jednotka TOM je srdcem čistírny Topas S5. Disponuje totiž pokročilým softwarem, jenž dokáže měřit množství odpadní vody, která do čistírny přitéká, a automaticky upravit provoz podle aktuálního znečištění a objemu přítoku.

Mezi funkcionality řídicí jednotky patří též Wi-Fi připojení. Díky němu lze ČOV nastavovat a monitorovat prostřednictvím aplikace na vašem telefonu nebo tabletu. Když se čistírna porouchá, sama chybu ohlásí pomocí světelného nebo zvukového signálu. Model s GSM umí dokonce poslat SMS zprávu na váš mobil – to je velmi praktické, pokud ČOV plánujete mít u chaty nebo chalupy. A aby toho nebylo málo, řídicí jednotka se dokáže propojit se systémy chytré domácnosti.

Odvodňovací box pro snadnou práci s kalem

Odvodňovací box je u „Topasky“ volitelným příslušenstvím. Pokud si však chcete práci s kalem usnadnit, odvodňovací box je velmi užitečným doplňkem. Kal se díky němu shromažďuje mimo čističku, a tím pádem ji nemusíte odkalovat tak často jako jiné modely na trhu. Přebytečný kal navíc vysychá, takže je možné jej lopatkou vyjmout z boxu a uložit na kompost.

Topas odvodňovací box

Variabilní výška nátoku

Varibilní nátok patří mezi další praktické vychytávky této čistírny. Vyhnete se tak nutnosti pořizovat komínek, abyste se přizpůsobili výšce domovní kanalizace.

Pokud bychom chtěli, výhod čistírny Topas S5 najdeme celou řadu. Za zmínku stojí například CE certifikace, vysoká odolnost vůči podzemní vodě, eliminace nutnosti betonovat základovou desku nebo už zmíněný systém přečištění SBR.

Topas S5 - variabilní nátok schéma

3x nevýhody Topas S5

Žádné zařízení není dokonalé pro všechny uživatele. Chceme-li se podívat na Topas S5 kritickým okem, určitě stojí za zmínku vyšší pořizovací cena, která ovšem není neadekvátní.

Dalším mínusem by pro někoho mohla být řídicí jednotka zabudovaná do čističky. Zejména pokud plánujete mít čistírnu v místě, kde hrozí záplavy.

A konečně sofistikovanost zařízení má také odvrácenou stranu mince. Případný servis této domovní ČOV může být proto časově náročnější.

Verdikt: Vyplatí se koupit Topas S5?

Domácí čistírna Topas S5 je prvotřídním high-end zařízením vhodným pro všechny, kteří hledají moderní, kvalitní a všestrannou čistírnu odpadních vod, která jim maximálně ulehčí provoz. Ojedinělá odolnost vůči nepravidelnému provozu z ní činí kandidáta číslo jedna také mezi domovními ČOV k rekreačním objektům.

Naopak pokud hledáte především levné a jednoduché zařízení, pak Topas S5 není pro vás. V takovém případě doporučujeme prozkoumat například domovní ČOV Variocomp od značky ASIO. 

Kde domovní čistírnu koupit

Domovní čistírnu Topas S5 můžete zakoupit přímo na e-shopu ZAKRA. Výhodou nákupu u nás je možnost pořídit vše okolo domácí čističky v jednom balíčku – nejenže vám rádi poradíme se správným příslušenstvím, ale připravíme též projekt čistírny a zařídíme její povolení.

Pokud chcete mít čističku odpadních vod skutečně s minimálním časovou investicí, stačí si u nás objednat ČOV na klíč. Zařídíme vše od povolení až po stavbu a zprovoznění.

Užitečné informace pro zájemce o koupi

Brožury ke stažení

Co je dobré vědět před pořízením domovní ČOV

Domácí čistička odpadních vod je účinný a bezproblémový pracant. Přesto vyžaduje určité ohledy – zejména co se týče látek vypouštěných do odpadu. Všechno tipy, jak se o svoji domácí čističku správně starat, jsme sepsali v tomto článku. Můžete si také přečíst zkušenosti zákazníků a odborníků anebo 5x pro a proti domovní čistírny odpadních vod.

Jak vybrat domovní ČOV

Výběr domovní čistírny není pro laika nic jednoduchého. Proto jsme pro vás připravili průvodce výběrem domácí čistírny odpadních vod. Zajímá-li vás spíše nabídka domovních čistíren na trhu, podívejte se na naše velké porovnání nejoblíbenějších domácích ČOV anebo na souhrn nejlepších ČOV na trhu.

Realizace čističky krok za krokem

Výběr a koupě domovní čističky – ať už se rozhodnete pro Topas S5 nebo pro jinou – je pouze začátek cesty k funkční ČOV na vašem pozemku. Ještě vás čeká:

Alternativy domovní ČOV

Pokud potřebujete řešit likvidaci odpadních vod u rekreačního objektu, nabízí se alternativa v podobě septiku s filtrem. Ten může být ideálním řešením pro objekty, kam jezdíte pouze sezónně.

Máte další otázky ohledně likvidace odpadních vod, domovních čistíren či jednotlivých produktů? Neváhejte vyplnit náš kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme. Úvodní konzultaci u nás máte nezávazně a samozřejmě zdarma!

 

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita