Recenze čističky EKO SBR BIO: Oceňovaný pracant s minimálními nároky na údržbu (2024)

Publikováno: 17. 06. 2024 10 minut čtení
sbr-bio-eko-chata-2.webp
Domovní čistírna odpadních vod EKO SBR BIO si právem vysloužila uznání odborníků i majitelů domácích ČOV, a to díky minimálním nárokům na provoz, snadné údržbě a automatické řídicí jednotce. Co dalšího byste o EKO SBR BIO měli vědět, než si ji pořídíte?

V článku se dozvíte:

  • Základní informace o EKO SBR BIO

  • Jak čistička SBR BIO funguje

  • Povolení čističky SBR BIO

  • Cena čističky SBR BIO

  • Výhody EKO SBR BIO

  • Nevýhody EKO SBR BIO

  • Verdikt: Vyplatí se koupit EKO SBR BIO?

  • Kde domovní ČOV SBR BIO koupit

  • Užitečné informace před koupí

Základní informace o EKO SBR BIO

Parametry

EKO SBR BIO

Cena (bez DPH)

48 900 Kč

Počet osob (EO)

1–6

Příkon

60 W

Roční náklady na vývoz kalu

Odvoz 1x za 7–12 měsíců

Možnosti povolení do povrchových vod

Pouze vodoprávní řízení (platí pro všechny ČOV od 7/2024)

Možnosti povolení do podzemních vod

Pouze vodoprávní řízení (platí pro všechny ČOV od 7/2024)

Rozměry (výška x půdorysné rozměry v mm)

1900x1500x1500

Váha

210 kg

Obetonování

Ne

Záruka

24 měsíců

Kde koupit čističku

zakra.cz

Domácí čistička odpadních vod EKO SBR BIO od společnosti Bazénplast je osvědčenou volbou pro všechny, kteří chtějí samostatnou domovní čističku, jež si poradí s nepravidelným zatížením a vyžaduje minimální údržbu. Disponuje moderním způsobem přečištění SBR, automatickou řídicí jednotkou a odděleným kalovým prostorem, jenž prodlužuje intervaly mezi odkalováním.

Domovní ČOV u rodinného domu

Jak čistička SBR BIO funguje

Domovní čistička SBR BIO je – jak už název napovídá – založená na technologii SBR (sequencing batch reactor). To znamená, že jak biologické čištění, tak separace mikroorganismů se odehrávají v jediné nádrži. Stejnou technologií disponují i čistírny Topas S a Monocomp.

Vnitřní prostor čistírny je rozdělený na dvě části – v první se nachází kalový prostor a kalojem. V druhé části je tzv. aktivační prostor (někdy se také říká SBR reaktor), v němž se odehrává klíčová část čištění. Odpadní voda z domácnosti nejprve přiteče do kalového prostoru, kde se usadí mechanické nečistoty. Takto hrubě přečištěná voda následně natéká do reaktoru (aktivačního prostoru).

V reaktoru dochází k biologickému čištění za pomoci mikroorganismů. Zásadní je v této fázi dmychadlo, které do reaktoru vhání vzduch. Ten je nezbytný pro správnou činnost aerobních bakterií, které mají na starosti klíčovou část přečištění odpadních vod.

Jakmile je voda přečištěná, lze ji odtokem vypustit do zpět do vodního koloběhu. Existuje několik možností: vodu lze vypustit do povrchových vod, nechat vsáknout, nebo ji využít v domácnosti, například k zalévání zahrady (tzv. vsak se zálivkou).

Nadbytečný kal se shromažďuje v kalovém prostoru, odkud je nutné jej jednou za čas odčerpat.

Výhodou čističky SBR BIO je automatické řízení jejího provozu. Hlavní čisticí proces se totiž spouští až ve chvíli, kdy hladina v aktivačním prostoru dosáhne určité úrovně. Pokud je odpadní vody málo, čistírna se automaticky přepne do úsporného režimu. Díky tomu tato ČOV skvěle zvládá i nepravidelný provoz.

SBR BIO EKO schéma fungování

Povolení čističky SBR BIO

Domovní čistírna odpadních vod SBR má certifikát CE. Nicméně od 1. 7. 2024 je nutné veškeré domovní ČOV povolovat pouze vodoprávním řízením. Možnost povolení ohláškou končí.

Vodoprávní řízení je administrativně relativně nenáročné, ovšem vydává se pouze na dobu 10 let a vyžaduje, abyste 2x ročně nechali zkontrolovat vzorky přečištěné vody.

Způsob likvidace odpadních vod

Vodoprávní řízení

Povrchové vody

Ano

Vsak

Ano

Vsak se zálivkou

Ano

Jednotná kanalizace

Ano

 

Cena čističky SBR BIO

Domovní čistička SBR BIO ve variantě pro jednu až šest osob stojí celkem 48 900 Kč bez DPH. Výše DPH se odvíjí od toho, zda pořizujete ČOV jako soukromá osoba k trvalému bydlení (12% DPH) nebo jako podnikatel či k rekreačnímu objektu (21% DPH).

Model

Cena bez DPH

Cena s DPH (12 %)

Cena s DPH (21 %)

EKO SBR BIO

48 900 Kč

54 768 Kč

59 169

Máte otázky k fungování, ceně, nebo způsobu povolení čističky SBR BIO? Nebo vás zajímá něco jiného? V ZAKRA s vámi veškeré otázky rádi probereme v rámci nezávazné konzultace. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

Co je v ceně domovní ČOV SBR BIO

Cena domovní čističky SBR BIO zahrnuje veškeré komponenty, které k provozu potřebujete, a to včetně víka, dmychadla a řídicí jednotky. Konkrétně se jedná o:

  • Samonosný tank čistírny, který se instaluje na základovou desku. Není třeba čistírnu obetonovávat. Obsyp je možné provést pískem, štěrkem nebo jemnou prohozenou zeminou.

  • Automatická programovatelná řídicí jednotka

  • Dmychadlo s provzdušňovacími elementy a rozvodem vzduchu

  • Integrovaný prostor na odběr vzorků (není proto nutné budovat speciální šachtu)

  • Pochozí poklop a standardní nástavec 400 mm pro samonosné provedení

  • Zateplené víko (včetně patek k případnému uzamčení)

  • Propojovací chránička mezi ČOV a řídicí jednotkou

  • Vnitřní výbava (mamutky a další) ČOV. Toto příslušenství má dostatečný průměr, takže eliminuje možné ucpávání a s tím spojené problémy v provozu.

  • Záruční servis

Co nezahrnuje cena domovní ČOV SBR BIO

Je důležité si uvědomit, že pořizovací cena domovní ČOV nezahrnuje veškeré náklady, které budete muset při realizaci čistírny vynaložit. Mezi položky, které nejsou v ceně domovní ČOV SBR BIO, patří:

  • Dávkovací čerpadlo (při vypouštění do vsaku je nutno doobjednat).

  • Externí skříň nebo samostatně stojící pilíř pro venkovní osazení dmychadla a řídicí jednotku (volitelně)

  • Doprava čističky na místo stavby

  • Stavební a výkopové práce

  • Zprovoznění ČOV

Domácí čistička SBR BIO EKO – finalizace

5x výhody EKO SBR BIO

Domovní čistírna odpadních vod SBR BIO má hned několik výhod, díky kterým si ji oblíbili nejen zákazníci, ale také odborná veřejnost. Stojí za zmínku, že EKO SBR BIO posbírala hned několik prestižních ocenění, mezi něž patří třeba absolutní vítězství GRAND PRIX a TOP EXPO na stavební veletrhu For Arch v Praze. Čestné uznání získala čistírna také na veletrhu For Waste.

Minimální nároky na obsluhu a údržbu

Programovatelná automatická řídicí jednotka, která je v ceně čistírny EKO SBR BIO, vám ušetří obrovské množství starostí s obsluhou čistírny. Jednotka se sama postará o stabilní a vysokou účinnost čištění, zamezuje překalení reaktoru, eviduje za vás provozní deník, který je třeba doložit při revizi, informuje o aktuální fázi čištění a v případě výpadku proudu dokáže udržet režim čištění v chodu. Praktickou funkcí je také akustické a SMS upozornění při závadách.

Díky své „chytrosti“ tak čistírna snižuje nároky na časté a ruční odkalování. Odpadá také manuální seřizování ventilů a kohoutů, u SBR BIO nenajdete ani žádná sítka či filtry, které by bylo nutné čistit.

Poradí si s nepravidelným provozem

Domácí čistička SBR BIO reaguje na aktuální přítok odpadní vody, a podle toho řídí jednotlivé fáze čištění – vše zcela automaticky. Jakmile odjedete například na delší dovolenou, čistička se automaticky přepne do úsporného režimu, dokud se přítok odpadní vody opět neobnoví. Během této doby automaticky recirkuluje vodu, takže mikroorganismy v reaktoru mají dostatek živin. Jakmile odpadní vody začnou do ČOV opět proudit, čistírna se sama přepne do běžného režimu čištění.

Díky tomu se SBR BIO perfektně hodí k rekreačním objektům a nemovitostem s nepravidelným provozem, jako jsou školy, penziony, horské chaty atp.

Tip: Přečtěte si, co byste měli vědět před pořízením domácí ČOV na chatu či chalupu.

SBR BIO EKO na chatu či chalupu

Odkalování jednou za čas

Čistička EKO SBR BIO disponuje odděleným kalovým prostorem, kam se kal automaticky přečerpává. To prodlužuje intervaly mezi nutným odkalení čističky. V závislosti na zatížení tak stačí SBR BIO odkalit v průměru jednou za 7–12 měsíců.

Tip: Existují bezúdržbové čistírny odpadních vod? Téma podrobně rozebíráme v článku Bezúdržbová ČOV: Realita, nebo mýtus?

Odolná konstrukce

Plášť EKO SBR BIO je vyztužený příčnými límci. Silná konstrukce zajišťuje vysokou statiku a pevnost. To dále podporují vnější části čistírny, které jsou vyrobené z materiálu odolného vůči UV záření. Díky tomu je SBR BIO samonosná čistička odolná proti tlaku zeminy a nabízející dlouhou životnost.

Špičková zákaznická podpora a servis

Výrobce čistírny SBR BIO, společnost Bazénplast, nabízí svým zákazníkům mnoho nadstandardních služeb. Není tak problém pořídit náhradní díly k čistírně nebo příslušenství k řídicí jednotce, případně dmychadlu. Samozřejmostí je i dostupný a kvalitní servis.

Nevýhody EKO SBR BIO

Nevýhody se u čističky EKO SBR BIO hledají opravdu složitě. Někoho by možná mohla odradit relativně vyšší cena. SBR BIO má také oproti jiným čistírnám vyšší hmotnost, a to přes 200 kg.

Verdikt: Vyplatí se koupit EKO SBR BIO?

Domovní čistírna odpadních vod EKO SBR BIO je vysoce kvalitní čistírna s nadstandardní výbavou, která naprosto obhajuje její cenu. Díky technologii SBR se jedná o všestranné zařízení, které se hodí jak k rodinným domům, tak k hojně využívaným rekreačním objektům. Chytrá jednotka se navíc postará o řízení provozu, a tak si majitelé můžou užívat minimální nároky na údržbu a provoz. Potěší i vyšší odolnost vůči běžně používaným chemikáliím. Investici do této domovní ČOV tak můžeme jedině doporučit.

SBR BIO EKO pod víkem – komory čistírny

Kde koupit domácí čističku EKO SBR BIO 

Domovní čistírnu SBR BIO můžete pořídit na e-shopu ZAKRA. Pokud se rozhodnete k čistírně objednat i projekt a povolení, dáme vám na ČOV slevu 2000 Kč.

Nejste si jisti, jaký model domovní ČOV vybrat? Rádi vám zodpovíme veškeré dotazy ohledně výběru a realizace domovní čističky. Stačí se nám ozvat prostřednictvím kontaktního formuláře a my se s vámi co nejdříve spojíme. Konzultace je samozřejmě nezávazná a bezplatná.

Užitečné informace před koupí

Návod a brožury ke stažení

Než si pořídíte domovní ČOV…

Domovní čistírna je nenáročné zařízení, ovšem ani ta nejodolnější čistírna se nehodí ke každému objektu. Existují případy, kdy je vhodnějším řešením septik s filtrem.

Pokud jste si jistí, že je domovní čistírna pro vás, přečtěte si zkušenosti majitelů a odborníků a shrnutí výhod a nevýhod domovních ČOV. Vyplatí se také znát princip fungování biologického čištění a základy péče o domovní ČOV. Žádná domovní čistírna totiž není zcela bezúdržbová.

Bio-Cleaner-6.jpeg

Jak na výběr správné čistírny odpadních vod

Na trhu existuje mnoho modelů domovních čistíren. Jak vybrat tu správnou? To jsme pro vás sepsali v tomto článku. Sestavili jsme také rozsáhlé porovnání nejlepších ČOV na trhu a recenze dalších oblíbených modelů:

Pokud ovšem stále tápete, jakou domovní čistírnu vybrat, neváhejte se ozvat přímo odborníkům v ZAKRA. Stačí vyplnit kontaktní formulář a my se vám co nejdříve ozveme, abychom společně probrali, co vás zajímá. Konzultace je samozřejmě nezávazná a zdarma.

Jak probíhá realizace domovní čistírny

Koupí domovní čistírny to nekončí. Čeká vás ještě několik důležitých kroků, například:

Točí se vám z toho hlava? Nebojte, na realizaci ČOV nemusíte být sami! V ZAKRA vám rádi pomůžeme s tvorbou projektu, vyřízením povolení, nebo stavbou ČOV. A pokud chcete, můžete nechat úplně všechno na nás – od toho je tady služba ČOV na klíč.

Ozvěte se nám a společně všechno probereme v rámci nezávazné a bezplatné konzultace.

Nezávazně nás kontaktujte

  • Vyberete službu
  • Lokalita